• Een stel dat een kindje verwacht moet hun huis noodgedwongen verlaten. Het zorgt voor onrust en onzekerheid. Samen met andere buurtbewoners trekt het jonge stel weg. Waar zal hun kindje worden geboren en... zal de buurt ooit weer zo levendig worden als voorheen?

  Deze mooie en grappige familievoorstelling door studenten van het Noorderpoort in samenwerking met bewoners van de Grunobuurt is dinsdag 18 december te zien in de Springerzaal van het MartiniPlaza:
  • eerste voorstelling: 13.00 uur
  • tweede voorstelling: 15.30 uur


 • De gemeente Groningen verstuurt elke week een nieuwsbrief per plaats en stadsdeel. Vanwege de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2019 heet de wekelijkse nieuwsbrief voor Stadsdeel Zuid waaronder de Grunobuurt valt, niet langer 'Stadsnieuws Zuid', maar 'Nieuwsbrief Zuid'.


 • Door Miranda Dijksman en Pieter-Paul Locadia, wijkagenten Binnenstad-Zuid

  Beste bewoners van de Grunobuurt,

  Sinds enige tijd zijn wij de wijkagenten van de Binnenstad-Zuid te Groningen.

  Ons streven is een bijdrage te leveren aan een veilige en leefbare omgeving voor iedereen.
  Om een nog beter veiligheidsbeeld te kunnen krijgen willen wij graag met u als wijkbewoner dan wel ondernemer in gesprek.

  Middels een geheel vrijblijvende inloopavond hopen wij met u in contact te komen. Deze inloopavond in de Grunobuurt is op maandag 19 november 2018 van 19.30 uur tot 21.00 uur in het Buurtcentrum Stadspark (Lorentzstraat 11).

  We zien u graag!

  Met vriendelijke groeten,

  Uw wijkagenten,
  Miranda Dijksman en Pieter-Paul Locadia

   

   


 • Een stel dat een kindje verwacht moet hun huis noodgedwongen verlaten. Een groot deel van hun wijk zal worden gesloopt. Het zorgt voor onrust en onzekerheid. Samen met andere buurtbewoners trekt het jonge stel weg. Komen ze ooit weer terug? Waar zal hun kindje geboren worden en... zal de buurt ooit weer net zo levendig zijn als voorheen?


 • Het eerste wapenfeit van de nieuwe activiteitengroep Grunobuurt is een gezellige Game Night (spellen-avond) op donderdagavond 8 november vanaf 19.30 uur in de kelder van Buurtcentrum Stadspark. Kom je ook?

  Na de oproep kwamen wij als enthousiaste Grunobuurt-bewoners op 25 september j.l. bij elkaar voor 't eerste overleg. Er hadden zich al 5 extra mensen aangesloten van 25 - 65 jaar... en dat stemt uiteraard tot tevredenheid.

  Ons doel is om op regelmatige basis, laagdrempelige buurtactiviteiten te organiseren die niet duur zijn en ook niet heel veel voorbereiding vragen. We denken hierbij vooral aan aan spel, food/ koken en sport/ beweging etc. Of wellicht heb jij als bewoner van de Grunobuurt zelf ook nog leuke ideeën? Laat het ons dan weten!!

 •  

  Ook in Groningen worden in dit kader activiteiten georganiseerd voor inwoners en ondernemers, met als doel beter voorbereid te zijn op diverse vormen van criminaliteit en geweld. Juist de donkere wintermaanden zijn het aangewezen moment om aandacht voor veiligheid te vragen aangezien in deze maanden de criminaliteit en het overvalgeweld stijgt. Gemeente, politie, brandweer, Servicepunt Detailhandel en GGD Groningen/Sense zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het programma in de stad.


 • Donderdag 27 september gaven BAM / ProRail in het Willem Lodewijk Gymnasium een presentatie over mogelijke hinder tijdens de treinvrije periode van woensdag 17 oktober tot maandag 29 oktober. In deze periode rijden er geen treinen tussen Groningen en Sauwerd en Groningen en Buitenpost. Deze periode wordt gebruikt om het spoor tussen Peizerweg en spoorbrug Noord-Willemskanaal te vernieuwen en te verhogen én om de onderdoorgang bij de huidige overweg te plaatsen.

  Tijdens deze treinvrije periode (tvp) wordt ongeveer dag en nacht gewerkt. Dit kan hinder geven. In de powerpointpresentatie kun je zien wat er van dag tot dag (en nacht) gedaan wordt.

  Om de PowerPoint te bekijken, klik HIER

  Tip 1: volg tijdens de tvp @Grunobuurt op Twitter voor dagelijkse updates over de werkzaamheden, inclusief screenshots uit de PowerPoint.
  Tip 2: volg op Twitter de hashtag #onderdoorgangpaterswoldseweg voor updates van verschillende twitteraars over de onderdoorgang.

 •  

  Praat mee over de toekomst van het Stadspark

  Het Stadspark is het grootste park van de stad met prachtige bomen, lange lanen, mooie vijvers en vele soorten planten en diertjes. Een fijn park waar veel mensen dagelijks door heen fietsen, sporten, wandelen, spelen en van genieten. Een park om zuinig op te zijn.

  Natuurlijk willen we dat graag zo houden, juist ook voor de toekomst.

  De gemeenteraad van Groningen wil graag weten wat u vindt van het Stadspark en welke ideeën u heeft. Wat is er nodig om het Stadspark zo mooi en fijn te houden? Wat moet er veranderen? Of moeten we juist niks doen?

  Samen met de gemeenteraad nodig ik u van harte uit voor een goed gesprek over de toekomst van het Stadspark. Iedereen is welkom.

  Dinsdag 2 oktober, 20:00 uur, Ni Hao, Paviljoenlaan in het Stadspark

  Met uw inbreng kan de gemeente een goede toekomstvisie maken voor het Stadspark. En we zijn ook best benieuwd naar de ideeën van de kinderen. Vraagt u hen ook nog even...?

  We spreken u graag op dinsdagavond 2 oktober.

  Roeland van de Schaaf

  Wethouder Stadsontwikkeling

   


 • Vanaf woensdag 31 oktober tot en met zaterdag 3 november staat het festival over de toekomst van Groningen en de regio in het teken van GELUK.

  Let’s Gro is een inspiratiefestival over de toekomst van de stad en omgeving. Samen denken en dromen over hoe de toekomst van Groningen zou kunnen zijn en laten zien wat er nu al gebeurt in Groningen. Tijdens Let’s Gro worden goede ideeën voor de toekomst opgehaald. En jij kan hier aan deelnemen.


 • Donderdag 27 september geeft BAM bij het Willem Lodewijk Gymnasium een presentatie over de planning van de onderdoorgang Paterswoldseweg en de mogelijke hinder tijdens de buitendienststelling van 15 tot 29 oktober.

 •  

  Een bingoavond, een renclubje, een kookworkshop of iets anders (mee)organiseren?

  Een enthousiast groepje buurtbewoners wil zich gaan inzetten voor leuke activiteiten rond bijvoorbeeld bewegen, lifestyle, food, hobby, kunst en cultuur... of heb jij zelf nog een leuk idee?

  Woon jij in de Grunobuurt en heb jij zin om ook mee te denken over 't hoe, wat en waar? Kom dan naar de eerste bijeenkomst van het groepje op dinsdag 25 september 2018.

  Locatie: buurtpand Koppel (Grunostraat 1)
  Start om 20.00 uur (koffie & thee staat klaar vanaf 19.30 uur)
  Opgave niet noodzakelijk.


 • Woensdag 19 september 2018 geeft Stijn Lechner, de assistent-coach van Donar (jeugd onder de 24) van 13.00-14.00 uur, 14.00-15.00 uur en 15.00-16.00 uur basketbalclinics op de sport- en beweegplek Laanhuizen.

  Ben je jonger dan 24 jaar en lijkt het je leuk om een keer te basketballen? Kom dan naar één van deze basketbalclinics!


 • In verband met het vervangen van oude gasleidingen is het stukje Hoornsediep tussen Parkweg en Van der Waalsstraat gesloten van maandag 3 september 7:00 uur t/m (naar verwachting) woensdag 5 september 16:00 uur. Ook de oude leidingen in de Van der Waalsstraat worden vervangen. De winkels zijn via de omleidingsborden bereikbaar.

  Meer informatie over werkzaamheden vind je op www.groningenbereikbaar.nl/actuele-verkeersinformatie.


 • De sport- en beweegplek is al al een tijdje openbaar voor het publiek. Je kunt er basketballen op een volwaardig veld, voetballen en trampolinespringen. Ook zijn er fitnesstoestellen en een tafeltennistafel. Voor wie liever ontspant, zijn er verschillende zitplekken en een schaak/damtafel.

  Officiële opening

  Tijdens de Nationale Sportweek op dinsdag 25 septemberom 16.00 uur openen wethouder Sport Paul de Rook en bestuurder van Noorderpoort Wim van de Pol de nieuwe sport- en beweegplek op feestelijke wijze. Naast het bekendmaken van de nieuwe naam van de sport- en beweegplek, kunnen bezoekers diverse sportclinics bezoeken tijdens het openingsprogramma.

  Aan de Verzetsstrijderslaan, ter hoogte van nummer 4, kunnen bewoners, studenten en medewerkers van Noorderpoort gratis gebruik maken van de beweegplek om te sporten en elkaar ontmoeten. De gemeente Groningen en Noorderpoort willen op deze wijze bewoners, medewerkers en studenten stimuleren tot een actieve en gezonde leefstijl.

   

   


 • Op zondag 9 september 2018 viert Evangelische gemeente De Rank haar 50-jarig bestaan. De Rank nodigt alle bewoners van de Grunobuurt uit om dit samen met met hen te vieren.

  Buurtbewoners zijn van harte welkom op de BBQ bij kerk aan de Paterswoldseweg 123 bij de ingang van het Stadspark. Vanaf 17:00 uur mag u aanschuiven. Kinderen zijn van harte welkom. De locatie heeft een prachtige speeltuin en voor de gelegenheid is er een springkussen.

  Opgeven wordt op prijs gesteld, maar is niet noodzakelijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 •  

  Spelen in je zelfontworpen speeltuin?

  Nijestee zoekt kinderen (8 - 12 jaar) die mee willen denken over het nieuwe ontwerp van de speeltuin in de Grunobuurt-Noord.

  Woon jij in de Grunobuurt-Noord en lijkt jou dit leuk?
  Meld je dan voor dinsdag 4 september aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Waar: buurtpand Koppel

  Wanneer: woensdag 12, 19 en 26 september

  Hoe laat: van 14.30 tot 16.00 uur


 • Op maandag 30 juli houden een aantal buurtbewoners het derde ‘spreekuur voor de buurt’, maar dan een half uurtje: het spreekbuurtje. Hier kun je komen met je vragen en opmerkingen over ‘dingen’ in je Grunobuurt. Of wij of de wijkraad je ding kunnen oplossen is onzeker, maar als buurt staan we sterker. Gewoon komen dus en je hart luchten.

 •  

  Alle informatie vind je op bijgaande flyer welke vandaag ook huis aan huis is verspreid.

  Succes met je deelname en tot ziens bij de opening op 25 september!

   


 • In het Stadspark speelt beeldend muziektheatergezelschap Het Houten Huis en De Noorderlingen vooropleiding theater, onder de hoede van De Oosterpoort/Stadsschouwburg, het Grand Theatre en MartiniPlaza, van 12 t/m 15 juli de voorstelling ‘Valavond’. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar.


 • Op maandag 9 juli houden Roel, Harald en Aljo het tweede ‘spreekuur voor de buurt’, maar dan een half uurtje: het spreekbuurtje. Hier kun je komen met je vragen en opmerkingen over ‘dingen’ in je Grunobuurt. Of wij of de wijkraad je ding kunnen oplossen is onzeker, maar als buurt staan we sterker. Gewoon komen dus en je hart luchten.

 •  

  Bron: persbericht Aanpak Ring Zuid

  Van 20 juli tot en met 24 augustus 2018 is de zuidelijke ringweg (N7) in de richting Hoogezand tussen het Julianaplein en de Europaweg afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid. Meer informatie hierover in het persbericht hieronder. Op dinsdag 3 en woensdag 4 juli tussen 16.00 en 19.00 uur worden hierover inloopbijeenkomsten gehouden bij Combinatie Herepoort aan de Laan Corpus den Hoorn 102-4.

 • Op 18 juni houden een paar buurtgenoten het eerste ‘spreekuur voor de buurt’, maar dan een half uurtje: het spreekbuurtje. Hier kun je komen met je vragen en opmerkingen over ‘dingen’ in je Grunobuurt. Of we je ding kunnen oplossen is onzeker, maar als buurt staan we sterker. Gewoon komen dus en je hart luchten.

 •  

  Alles wat je erover moet weten staat op bijgaande zomerse flyer... die overigens ook huis-aan-huis is verspreid in de Grunobuurt. Kom je ook?

 •  

  De Wijkraad Grunobuurt organiseert maandag 25 juni a.s. een Heel de Buurt-vergadering waar u van harte welkom bent. Het programma treft u hieronder aan.

  De Grunobuurt is een prachtige wijk om te wonen en te werken. De wijkraad van de Grunobuurt informeert u (sinds 2010) over actuele onderwerpen en zet zich graag in voor de leefbaarheid in de Grunobuurt... maar de wijkraad vindt het nog belangrijker om te horen welke onderwerpen u als bewoner belangrijk vindt! Heeft u zelf een agendapunt voor deze bijeenkomst? Mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • De Groninger fotograaf Sander van der Bij opent op zondag 10 juni zijn eerste grote solo-expositie 'Rein' in het Gasunie-gebouw.

  Tijdens de expositie is werk te zien dat Van der Bij (1991) in zijn studio in Haren heeft gefotografeerd. Van der Bij bouwt 3D-maquettes en miniaturen die hij fotografeert en bewerkt tot een digitaal eindproduct in de vorm van ijzige berglandschappen, grotten en hemellichamen.

  De expositie opent om 15.30 uur met een videovertoning, begeleid door live-muziek van celliste Rosie Taekema. De tentoonstelling wordt geopend door Cees Pisuisse, voorzitter van de kunstcommissie van de Gasunie. Na de opening is er gelegenheid om de expositie te bekijken met een hapje en drankje.

  De opening eindigt om 17.30 uur. Na de opening is de tentoonstelling besloten. Om het werk van Sander van der Bij te zien, kun je een kijkje nemen op zijn website www.sandervanderbij.nl.

 •  

  De Grunobuurt is een prachtige wijk om te wonen en te werken. De wijkraad van de Grunobuurt informeert u (sinds 2010) over actuele onderwerpen en zet zich graag in voor de leefbaarheid in de Grunobuurt... maar de wijkraad vindt het nog belangrijker om te horen welke onderwerpen u als bewoner belangrijk vindt!

 •  

  Nieuwsbrief Nijestee Grunobuurt-Noord (mei 2018)


 • BAM Infra organiseert op 28 mei a.s. een inloopavond over de werkzaamheden voor de onderdoorgang van de Paterswoldseweg .

  Op de plaats van de spoorwegovergang op de Paterswoldseweg komt een onderdoorgang voor alle verkeer. De treinen en bussen rijden er dan overheen. De voetpaden, fietspaden en wegen rond de onderdoorgang worden opnieuw aangelegd. De onderdoorgang zou de doorstroming van het verkeer moeten bevorderen. Bussen gebruiken dan de busbaan langs het spoor en rijden niet meer om via de Paterswoldseweg en Parkweg. Voetgangers, fietsers en automobilisten hoeven niet meer te wachten voor gesloten overwegbomen.

  Door op de volgende link te klikken kunt u de uitnodiging lezen: Uitnodiging Inloopbijeenkomst

 •  

  Door Wolter Landlust (beheerder kinderboerderij Stadspark) en Jurian Bajema (leidinggevende NDE, ndegroningen.nl)

  Eind 2018 verhuist Natuur en Duurzaamheid Educatie (NDE) vanuit Beijum naar het terrein van de kinderboerderij Stadspark en betrekt daar een nieuw gebouw. NDE verzorgt natuuronderwijs voor basisschoolleerlingen in de gemeente Groningen.

 • Zaterdagochtend 5 mei is er om 9.00 uur een buurtschouw in verband met het Bevrijdingsfestival. De gemeente en BOA’s gaan dan samen met buurtbewoners de wijk door om te kijken waar de knelpunten zitten rondom het festival.

  Alle buurtbewoners zijn hierbij welkom. We starten om 9.00 uur bij bakkerij Beukeveld (Parkweg 149).

 •  

  Aan de bewoners van Laanhuizen, Grunobuurt en omstreken,

  Ook dit jaar vieren wij de bevrijding in Groningen met het Bevrijdingsfestival, dat in 2018 voor de 18e keer in het Stadspark wordt georganiseerd. Het Bevrijdingsfestival heeft ook dit jaar als thema ‘Geef Vrijheid door’. We verwachten vele duizenden mensen, die naar muziek komen luisteren en met elkaar de vrijheid vieren, zeker bij mooi weer.

  Uiteraard hopen wij dat u, als directe buurvrouw en/of buurman van de festiviteiten, ook het festival bezoekt. Het is gezellig en er is voor ieder wat wils, zoals bijvoorbeeld een kinderprogramma, straattheater, sport en spel en natuurlijk veel diverse muziekgenres. Kijk op onze website www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl voor het hele programma en de laatste informatie. En vergeet niet: het is gratis en voor iedereen toegankelijk!

 •  

  Groningen krijgt dit jaar te maken met diverse werkzaamheden aan weg en spoor. Eén van de grootste projecten (de ombouw van de zuidelijke ringweg) gaat in uitvoering en er wordt aan diverse andere wegen en sporenprojecten gewerkt. Vanaf het hemelvaartweekend zijn er regelmatig stremmingen op de zuidelijke ringweg en andere wegen in en rond de stad. Daarnaast zijn er 5 periodes waarin een aantal treinen van en naar Groningen niet rijdt.

 •  

  Aan bewoners, ondernemers en instellingen van de Grunobuurt (Paterswoldseweg)

  11 april 2018

  Geachte heer, mevrouw,

  In opdracht van de gemeente Groningen is Hemmen Aanneming Wegenbouw bezig met het vernieuwen van de riolering in de Grunobuurt.

  Aanleiding brief
  In 2017 hebben wij een nieuwe riolering aangelegd in de rijbaan en fietspad van de Paterswoldseweg. Dit betreft een gescheiden rioolstelsel met een leiding voor ‘schoon regenwater’ en ‘vuilwater’ (gootsteen, toilet, douche e.d.). Het regenwater hoeft niet gezuiverd te worden en gaat rechtstreeks naar de sloot langs de Concourslaan. Deze werkzaamheden brengen dusdanig veel verkeershinder met zich mee, dat we deze werkzaamheden in het weekend moeten uitvoeren.

 •  

  Zie voor info bijgaande flyer... welke ook huis aan huis is verspreid.

  Voor geïnteresseerde bewoners van de Grunobuurt is er een livestream verbinding met het Symposium 'De gemengde wijk' wat plaatsvindt vanaf 15.30 uur en georganiseerd wordt door de Zwarte Hond.Het boek dat daar gepresenteerd gaat worden zal ook ter inzage bij de Buurtborrel liggen.

   

 •  

  Aanneming Wegenbouw Hemmen heeft in februari bij de Gemeente Groningen een aangepaste planning ingediend. Deze is inmiddels goedgekeurd. Bij deze planning is een faserings-tekening gemaakt waarop duidelijk is weergegeven welk gebied bij welke fase hoort.
   
  Deze planning is de leidraad voor de werkvolgorde en de te verwachten uitvoeringsduur, echter als gevolg van weersomstandigheden kunnen de startdata enigszins wijzigingen.

 •  

  De werkzaamheden aan de riolering in de Grunobuurt zijn in volle gang.... dat kan niemand ontgaan zijn. Op dit moment worden er op twee locaties in de Grunobuurt werkzaamheden verricht.


 • Vanaf 29 augustus, na de bouwvakvakantie (week 35), zal uitvoerder Hemmen bv de werkzaamheden aan de riolering weer oppakken.


 • UPDATE MEI 2018: Ontdek de plek gaat verder op Instagram. Ontdek de plek op #ontdekdeplekgrunobuurt. Veel plezier!

  Om de zo veel tijd vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Welke plek ontdek je deze keer?


 • Buurtfeest 7 juli ook kinderfeest!

  Tijdens het buurtfeest aanstaande vrijdag 7 juli  zijn  de Gruno-kids zeer welkom!  Voor hen is de sfeervolle binnenplaats achter het buurthuis ingericht met diverse activiteitenhoeken. Er zijn waterspelletjes met waterballonnen, bootjes maken en buitenschilderij, schminken en henna painting, broodjes bakken bij een vuurplaats, bellen blazen met verschillende materialen, limonade-tap en last but not least schatgraven!

  Kom je ook?

 • Op vrijdag 30 juni aanstaande wordt het initiatief De Wandeling geopend in het Stadspark. De Wandeling is een duurzaam inititiatief met een sociaal karakter, dat een plek biedt aan iedereen die van de natuur wil genieten, wil leren en spelen en nieuwe mensen wil ontmoeten. De Wandeling streeft naar duurzaamheid en opereert zonder financiële middelen. Vanaf 15.00 uur worden samen met wethouder Ton Schroor fruitbomen geplant.

  Meer informatie over het initiatief is te vinden op dewandeling.tk. De Wandeling wordt gerealiseerd op het basketbalterrein ten noorden van de kinderboerderij.


 • ImpressFest is het jaarlijkse showcasefestival voor kunst, theater, media en muziek in Groningen. Al sinds 2011 laat het Noorderpoort College u kennismaken met het jonge talent uit de stad, de best-of van de studenten en de producten die gedurende het jaar op de opleidingen worden ontwikkeld.

  ImpressFest presenteert dit talent onder de noemer ImpressFest en geeft vijf dagen lang ruim baan aan jong talent dat staat te popelen om de wereld van kunst en cultuur te veroveren.

  Dit jaar is het thema van het festival ‘Great again’. Alle disciplines dragen hun steentje bij aan de programmering en de organisatie van het festival.

  Overlast?

  Voor het ImpressFest is bij de gemeente een evenementenvergunning aangevraagd met een ontheffing voor geluid. De organisatie doet haar uiterste best om vanaf 23:00u het geluid tot een minimum te beperken.

  Mocht u toch overlast ondervinden, dan kunt u contact opnemen met de organisatie:
  • Bo Luimstra: 06 10 67 89 74
  • Marcella van der Spoel: 06 13 78 68 30

  Het Meldpunt Overlast en Zorg van de gemeente is elke werkdag van 10.00-17.00u bereikbaar op 050 587 58 85.

  Meer informatie

  Meer informatie (ook tijden en tickets) vindt u op de website ImpressFest.nl.

 •  

  Bijgaand de brief... welke ook huis aan huis is verspreid:

  Bewaren

 •  

  Maandag 15 mei bent u / ben jij uitgenodigd voor de Openbare Wijkraadvergadering... zie hieronder de uitnodiging. Op de agenda onder andere: denk mee over een nieuwe sport- en beweegplek bij u in de buurt !!

 •  

  LenteKriebels is door de jaren heen in Groningen uitgegroeid tot een omvangrijke en gezellige schoonmaakactie. Jaarlijks doen buurtbewoners, scholen, verenigingen en sportclubs mee. Vanaf 2015 doet de Grunobuurt ook mee, onder de naam GrunoKriebels.

  Hoewel onze buurt een relatief fruitige buurt is, zijn er altijd hoekjes die wel wat aandacht kunnen gebruiken. Die schoonmaakaandacht gaan we zaterdag 13 mei van 10.00 tot 13.00 weer geven, want opgeruimd staat tenslotte netjes.

 •  

  Voor een aantal locaties die zich lenen voor grote en middelgrote evenementen zijn de afgelopen jaren locatieprofielen vastgesteld. In een locatieprofiel wordt het karakter van een evenemententerrein, de voorzieningen en de spelregels beschreven, zodat er duidelijkheid ontstaat voor zowel omwonenden als organisatoren.

  Voor het Suikerfabriekterrein is nu ook een concept-locatieprofiel ontwikkeld, welke vanaf heden ter inzage ligt. Het concept-locatieprofiel Suikerfabriekterrein is HIER te raadplegen.

  Op woensdag 10 mei aanstaande wordt er een algemene inspraakavond gegeven. En u kunt deze bijeenkomst bijwonen.

  Deze bijeenkomst vindt plaats van 19.30 – 21.30 uur in het Zeefgebouw, de Wolkenfabriek, op het Suikerfabriekterrein, Energieweg 10.

  Terinzagelegging

  Het concept-locatieprofiel Suikerfabriekterrein ligt ter inzage vanaf heden tot en met maandag 22 mei 2017. U kunt het concept- locatieprofiel Suikerfabriekterrein inzien in de gemeentelijke locatie (tijdens de gebruikelijke openingstijden) aan het Harm Buiterplein 1.

  Zie deze linkvoor meer informatie.

   


 • Vernieuwing naast traditie

  Alle Stadjers zijn van harte welkom op zondag 1 januari 2017 op het Nieuwjaars feest van de gemeente in MartiniPlaza. Het feest krijgt het karakter van een festival: Het Nieuwjaarsfestival Groningen 2017.

  De gemeente heeft samen met de organisatoren van de Nieuwjaarsfeesten van de afgelopen vier jaar en MartiniPlaza een aantrekkelijk en gevarieerd programma samengesteld. Het Nieuwjaarsfestival 2017 belooft een gezellig feest voor jong en oud te worden.  

 •  

  Noteer alvast in uw agenda....

  Vrijdag 16 december a.s. is het alweer zover: de gezellige Grunobuurt Kerstborrel in het Buurtcentrum Stadspark !!

   

 •  

  Momenteel rijden er tussen Groningen en Leeuwarden twee stoptreinen en één sneltrein per uur. Deze treinen kunnen het groeiend aantal reizigers in de spits niet meer aan. Daarom komt er per uur, per richting, één extra sneltrein bij. Ook worden perrons verlengd zodat er langere treinen kunnen gaan rijden. Zo wordt het minder druk in de treinen en kan iedereen snel en comfortabel reizen. De provincies Groningen, provincie Fryslân, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu werken samen aan dit project.


 • Van 10 tot en met 16 oktober 2016 was de Week van de Veiligheid die in het teken stond van veiligheid voor ondernemers én inwoners. De Wijkraad organiseert mede daarom een bijeenkomst om de bewoners van de wijk te steunen in hun strijd tegen b.v. woninginbraak, fietsendiefstal, straatroof en overvallen.

  Wijkagent Martin Tillema verleent - in het kader daarvan - medewerking door een inleiding te geven over 'Melden van verdacht gedrag'.

  Vanwege twee - door wijkbewoners op gang gebrachte - discussies op Nextdoor heeft de Wijkraad er voor gekozen het tweede deel van de avond in het teken te laten staan van de Verkeersveiligheid in de Wijk. O.a. de oversteek van de Parkweg bij de Parkbrug is een punt van aandacht.

  Datum: woensdag 9 november a.s
  Locatie: Noorderpoort College (Muntinglaan)
  Aanvang: 19.30 uur.... inloop vanaf 19.00 uur.

  Zie de bijgaande flyer.... voor verdere details.

 •  

  Groningen, 31 oktober

  Let’s Gro, het jaarlijkse inspiratiefestival voor Groningen, nodigt u op 9, 10, 11 en 12 november uit voor een vierdaagse vol goede gesprekken, leerzame bijeenkomsten, en debat. Op Let’s Gro laat Groningen op een positieve, zelfbewuste manier zien dat er in het noorden meer te halen valt dan rust, ruimte en gas. We claimen deze week met recht onze voortrekkersrol op het gebied van (online) ICT, economie, stadsontwikkeling en sociale innovaties.


 • Heb je als Stadjer een goed idee voor je straat, wijk of voor de hele Stad? Kom dan in de Open Raad in het stadhuis op zaterdagmiddag 12 november. Enthousiaste raadsleden kunnen dan jouw plan adopteren. Om mee te denken en mee te helpen om het ook echt uit te voeren.
  Om wat voor ideeën kan het gaan? Maakt niet uit. Als het maar een idee is waar de Stadjers in jouw straat, wijk of de hele stad wat aan hebben. Een oplossing voor een gevaarlijke verkeerssituatie in de straat? Een creatief plan om de contacten tussen wijkbewoners te bevorderen? Een spannend idee om de stad nog beter op de kaart te zetten? Kom maar op, de Groningse gemeenteraad wil het graag horen in de Open Raad.

 •  

  Op vrijdag 7 oktober opent Wij-Rivierenbuurt, van 15.30 - 18.30 uur feestelijk de deuren van het geheel vernieuwde Talmahuis aan de Merwedestraat (in de Rivierenbuurt).

  WIJ nodigt ook alle bewoners van de Grunobuurt van harte uit daarbij aanwezig te zijn. De openingshandeling zal door wijkwethouder Ton Schroor worden gedaan.

  Wij Rivierenbuurt is er voor de wijken: Rivierenbuurt, Zeeheldenbuurt, Badstratenbuurt, Laanhuizen, Grunobuurt, Herewegwijk, Oosterpoort en De Meeuwen.


 • De brievenbussen aan de Lorenzstraat en de Van Leeuwenhoekstraat gaan binnenkort verdwijnen. Maar daar voor in de plaats wordt er – in de Grunobuurt – een nieuwe geplaatst bij de Aldi aan het Hoornsediep.

  Ook komt er eentje bij de COOP aan de Paterswoldseweg. Die aan de Vechtstraat, Overwinningsplein en Van Lenneplaan blijven.


 • Om het gezamenlijke deel van de Grunotuin te onderhouden, hebben de Grunotuinders voor 2016 een aantal vaste klusdagen geprikt. Op zo'n klusdag kun je gezellig de handen uit mouwen steken. Buurtbewoners zonder Grunotuin zijn daarbij ook van harte welkom. De volgende klusdag is op zaterdagochtend 24 september 2016, van 10.00-13.00u.


 • De vogelhuisjes hangen alweer anderhalf jaar en de meeste vogelhuisjes hebben sindsdien ook al bewoners mogen verwelkomen, hartstikke leuk! Bewoning houdt wel in dat de vogelhuisjes weer gecontroleerd en schoongemaakt moeten worden. Dat schoonmaken valt reuze mee: eventuele resten van oude nestjes eruit halen, de binnenkant even schrobben met een borstel en weer ophangen. De vogelhuisjes die met de hoogwerker zijn opgehangen hoeven (gelukkig!) niet schoongemaakt te worden.  

  De Vogelhuisjeswerkgroep heeft voor de schoonmaak een datum geprikt: zondag 16 oktober 2016.

 •  

  Op 7 oktober opent Wij-Rivierenbuurt feestelijk de deuren in het voormalige Talmahuis aan de Merwedestraat. Wij-Rivierenbuurt is er voor de wijken: Oosterpoort en de Meeuwen, Herewegbuurt, Grunobuurt, Laanhuizen, Badstratenbuurt, Zeeheldenbuurt en Rivierenbuurt.

  Wij zoeken hierbij jullie hulp en ondersteuning omdat het Wij-team er in de eerste plaats is voor de buurt, en met en door de buurtbewoners vorm moet krijgen. De opening willen wij graag met buurtbewoners en buurtorganisaties vormgeven. Ook om de sfeer en het eigen karakter van de buurt en wijken naar voren te laten komen. Daarom komen wij graag met jullie in contact op de opening gezamenlijk feestelijk vorm te geven. Alle ideeën zijn daarvoor van harte welkom.
  Wij nodigen jullie daarom hartelijk uit voor een bijeenkomst op 30 augustus van 17:00- tot 19:00 uur in het MFC de Stroming , Merwedestraat 54, onder het genoot van een kopje soep en brood om te praten over de opening en de organisatie.

  Mocht je vragen hebben kun je contact opnemen met Afsaneh Mogahadam, opbouwwerker, tel: 06 25 63 58, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Graag tot dan 30 augustus !!

  Met vriendelijke groet,
  Mede namens het team het WIJ-team Rivierenbuurt

  Afsaneh Moghadam
  Opbouwwerker Wij Rivierenbuurt.

   

  Algemeen:

  Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Jeugdwet en de Participatiewet Groningen heeft gekozen voor een gebiedsgebonden aanpak met 11 WIJ teams, waarbij de gemeente Groningen de ondersteuning en zorg in de eigen omgeving van de stadjer organiseert.  Er zijn al 7 Wij-teams. Als laatste volgen in oktober De Wijert, Schilderswijk/centrum, Rivierenbuurt en Corpus den Hoorn.

  WIJ is geen nieuwe organisatie maar een samenvoeging van jeugdwerk, buurtwelzijn, het sociaal team , wmo consulenten, Het Stip en het Centrum voor jeugd en gezin. Het huidige Sociaal team is de voorloper van het WIJ team. Het team wil graag het contact met de bewoners laagdrempelig houden. Veel meer dan vroeger wordt samen met bewoners gekeken naar wat de bewoner zelf kan en of familie, vrienden en buren behulpzaam kunnen zijn. Lukt dat niet, dan wordt gekeken naar een andere vorm van ondersteuning en zorg die het beste aansluit bij de situatie.

  Betrokkenheid van bewoners is al duidelijk aanwezig in bestaande activiteiten zoals het organiseren van buurtborrel en lunch en is onmisbaar voor de leefbaarheid in de wijken waar onder het gebied van de Wij Rivierenbuurt vallen. Het wij-team helpt buurtbewoners bij uiteenlopende vragen, dit kan bijvoorbeeld gaan om financiën, huisvesting, zorg, hulpmiddelen of opvoeding. Dit team van professionals beantwoordt samen met u de vragen die er binnen komen zo goed en zo eenvoudig mogelijk.

  In het WIJ team werken professionals en vrijwilligers nauw samen. Ook is er een belangrijke plek weggelegd voor buurtorganisaties. Het WIJ team heeft naast contact met de inwoners ook contact met de huisarts, de verschillende woningcorporaties, ondernemers en eigenlijk met iedereen die een steentje zou kunnen bijdragen om de welzijn, zorg of activiteiten in de wijk te laten bestaan.


 • Om de zo veel tijd vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Welke plek ontdek je deze keer?


 • De gemeente Groningen nodigt u van harte uit voor de Stadjer Klimaattop op 19 mei 2016. De klimaattop is speciaal voor Stadjers die binnen hun wijk al actief zijn op het gebied van energie en duurzaamheid, of graag actief willen worden. De vele initiatieven van Stadjers zijn hard nodig om onze stad duurzaam te maken op weg naar een energieneutraal Groningen in 2035. Onderwerp van de klimaattop is dan ook: Samen de volgende stap zetten!

  Er zijn al veel Groningers bezig met energiebesparing en duurzaamheid in hun wijk. Daarbij heeft de één net een postcoderoos project gerealiseerd en begint de ander met een eerste informatiebijeenkomst. We hopen zowel bestaande als nieuwe initiatieven op de bijeenkomst te verwelkomen.
  Tijdens de avond kunt u ervaringen en tips uitwisselen, zo leert de ene wijk van de andere wijk. Ook kunt u terecht bij Grunneger Power, Buurkracht en Groningen Woont Slim voor hulp en advies. Ook komt wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen langs om te kijken hoe de gemeente u nog beter kan ondersteunen. Aan het einde van de avond kent u de do's en don'ts en weet u hoe u een volgende stap kunt zetten in uw wijk richting een duurzaam Groningen.


 • De gemeente Groningen geeft tijdelijk € 17,50 korting bij de aanschaf van een regenton. Zo hopen ze het benutten van regenwater te stimuleren.  

  Elk jaar valt er gemiddeld 760 mm water in Nederland, dat is 760 liter op één vierkante meter. Dat regenwater is schoon en prima te gebruiken voor allerlei doeleinden. Bijvoorbeeld om de planten water te geven, maar ook voor het wassen van ramen is het heel geschikt. De eenvoudigste manier om regenwater op te vangen is in een regenton.

 •  

  Nijestee houdt via nieuwsbrieven de bewoners van het noordelijk deel van de Grunobuurt op de hoogte van de wijkvernieuwing. Deze keer onder andere over de sloop van de Paterswoldseweg 112-138A en Grunostraat 2.

  Lees HIER de nieuwsbrief (in PDF) van februari 2016.

   

   

 •  

  Sinds 1 februari 2015 is de nieuwe website van Nijestee online. Geheel vernieuwd en hopelijk fris, overzichtelijk en eigentijds zodat de bezoeker makkelijk en snel de weg weet te vinden.

  Met de gewijzigde structuur is het de bedoeling dat u binnen enkele muisklikken de oplossingen vindt die Nijestee kan bieden. Als huurder kunt u ook verschillende zaken online regelen. In de volgende fase voegt Nijestee nog meer mogelijkheden toe.

  Nijestee is erg benieuwd wat u van de nieuwe site vindt. Dus heeft u vragen of opmerkingen, stuur uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   


 • Kunstenares/ontwerper Lena van der Wal, bekend van de Vogelhuisjesroute, geeft dinsdag 2 februari om 13:00 uur in het Buurtcentrum een korte uitleg over het kunstproject ‘Urban Blocks’. U bent van harte welkom.


 • Bijna elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Wat is de oplossing van Ontdek de plek van december en wat is de eerste plek van 2016?


 • Hierbij nodigt het Sociaal Team u als buurtbewoner uit voor de eerste informele buurtlunch in 2016 op donderdag 28 januari om 12:30 uur in buurtcentrum Stadspark, Lorentzstraat 11. Komt u ook?


 • In de Grunobuurt en in het Stadspark zijn nog tot eind februari 2016 werkzaamheden als voorbereiding op de ombouw van de zuidelijke ringweg.


 • De gemeente Groningen biedt nu een gratis energieadvies aan voor VvE’s (Verenigingen van Eigenaren) tot 24 appartementen. Voor grotere VvE’s geldt een ruime vergoeding. Elke VvE voor particuliere woningen, gebouwd vóór 2000, komt hiervoor in aanmerking.


 • Bijna elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Wat is de oplossing van Ontdek de plek van augustus en wat is de plek van december 2015?

 •  

  In en nabij de Grunobuurt werkt Waterbedrijf Groningen aan het verleggen van waterleidingen voor de ombouw van de zuidelijke ringweg. Omwonenden hebben een brief gekregen over de actuele stand van zaken.

  Lees verder op de site van Aanpak Ring Zuid: http://www.aanpakringzuid.nl/actueel/actueel/actuele-stand-van-zaken-werkzaamheden-grunobuurt/


 • Bijna elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Wat is de oplossing van Ontdek de plek van mei en wat is de plek van augustus 2015?

 • Op maandag 17 augustus aanstaande gaat de firma DonkerGroen de tijdelijke speeltoestellen plaatsen op het grasveld langs de James Wattstraat. Er komen onder andere een schommel, een duikelrek en een glijbaan te staan. De speeltoestellen blijven staan tot Nijestee daar in de toekomst bezig gaat met nieuwbouw. Een exacte termijn is niet aan te geven.

  Tijdens de inloopbijeenkomst op 14 juli jongstledenzijn nog enkele aanvullende wensen voor het spelen op dit terrein genoemd. Naar de mogelijkheden om deze te realiseren wordt binnenkort gekeken.


 • Bijna elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Wat is de oplossing van Ontdek de plek van maart en wat is de plek van mei 2015?


 • Om de zo veel tijd vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Wat is de oplossing van Ontdek de plek van februari en wat is de plek van maart?


 • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. Wat is de oplossing van Ontdek de plek van januari en wat is de plek van februari?

 • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt met de vraag: welke plek ontdek je hier? Hieronder het plekje voor januari 2015. Weet jij wat op deze foto staat?

 • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. De Ontdek de plek van december, de derde, was of té makkelijk of té pikant.

 • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt met de vraag: welke plek ontdek je hier? Hieronder het plekje voor december 2014. Weet jij wat op deze foto staat?

 • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. De Ontdek de plek van november 2014, de tweede, is geraden door Korrie G. Van harte gefeliciteerd!

 • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt met de vraag: welke plek ontdek je hier? Hieronder het plekje voor november. Weet jij wat op deze foto staat?

 • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt. De Ontdek de plek van oktober, de allereerste, bleek meteen een pikante opgave.

 • Elke maand vind je op Grunobuurt.nl een nieuwe Ontdek de plek: een foto van een detail van een huis, gebouw, straat, hek, tuin (kortom, ‘object’) uit de Grunobuurt met de vraag: welke plek ontdek je hier?

 •  

  KOM OOK NAAR HET

  WIJKFEEST(MET BARBEQUE) VAN DE GRUNOBUURT

  OP VRIJDAG 11 JULI

  VANAF 17.00 UUR BEN JE VAN HARTE WELKOM OP HET PLEIN VOOR

  HET BUURTCENTRUM “STADSPARK” (LORENTZSTRAAT 11)

  MET LIVE MUZIEK !!

  DE BARBEQUE IS GRATIS & DE DRANKJES ZIJN VERKRIJGBAAR TEGEN GERINGE VERGOEDING.

 • In 2013 deed het wijkteam Grunobuurt een oproep aan wijkbewoners om een leuk plan in te dienen om Grunobuurt Noord en Zuid meer met elkaar te verbinden. Twee bewoners hebben een idee ingediend en hun ideeën waren zo leuk dat een werkgroep de ideeën verder is gaan uitwerken. Daarbij is de hulp ingeroepen van Lena van der Wal. Tijdens een rondgang door de buurt met een gedeelte van de werkgroep is het gaan bruisen en borrelen in het hoofd van Lena. Met als eindresultaat een samensmelting van de oorspronkelijke ideeën in een vogelhuisjes- en stedelijke retraiteroute.

  Kom & praat & denk mee!
  Verrassend, verfrissend en volgens het wijkteam erg leuk. Maar nu willen we graag de mening, wensen en ideeën van u, als bewoner van de Grunobuurt weten. Daarom is Lena op vrijdag 11 juli op het wijkfeest in Buurtcentrum Stadspark (Lorentzstraat 11). Van 17.00 tot 19.00 uur is ze aanwezig en wil ze heel graag met buurtbewoners in gesprek om haar ideeën uit te leggen en om samen met u van gedachten te wisselen.

  Meedenken? Meld u aan!
  Wilt u mee denken met & over dit leuke project? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Uiteraard houden we u via deze website op de hoogte van de voortgang van dit project.

  Wandelen door de wijk
  Op 8 augustus om 10.00 uur wil Lena met geïnteresseerde buurtbewoners door de Grunobuurt wandelen. Verzamelpunt is Koppel (Grunostraat 1). Loopt u mee?

 • Er zijn plannen voor een tunnel voor alle verkeer bij de spoorwegovergang Paterswoldseweg. Via deze linkvindt u meer informatie over deze plannen, relevante documenten, verslagen en de planning. Ook kunt u hier de folder digitaal bekijken die onlangs in de Grunobuurt, Badstratenbuurt, Laanhuizen en Zeeheldenbuurt huis aan huis is verspreid.

 • Uw actieve buurtgenoten vertellen u graag meer over wat ze doen en van plan zijn. Daarvoor organiseren we op woensdag 11 juni een gezellige wijkactiviteitenmarkt. Voor alle buren. Met gratis bitterballen en een biertje (of iets anders natuurlijk). Komt u ook? U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur in Café Bolhuis!

 • Het Wijkfeest van de Grunobuurt is - vanwege het WK Voetbal - verschoven van 4 juli naar vrijdag 11 juli 2014. U bent van harte welkom vanaf 17.00 uur bij het Buurtcentrum Stadspark (Lorentzstraat 11).

  En heb je zin om mee te helpen? Meld je dan aan via het contactformulier van de Wijkraad. Alle hulp is welkom; organiseren, uitvoeren, hand- en spandiensten verrichten op de dag zelf. Samen kunnen we ook dit jaar weer van het ZomerWijkfeest een groot succes maken!!

 • De bewoners van Traverse wilden graag de entreehallen van hun woongebouw opfleuren. Op de nieuwjaarsbijeenkomst van 2014 hebben de bewoners een keuze gemaakt uit ontwerpen van drie Groningse kunstenaars. De keuze is gevallen op Kim Hunnersen, oftewel HelemaalKim. Op woensdag 21 mei om 19.30 uur wordt het kunstwerk in de entree aan de Westinghousestraat onthuld. Daarna volgt het kunstwerk in de entree aan de Paterswoldseweg. De realisatie van deze kunstwerken is mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van de VVE Traverse en Nijestee. Een verslag van de onthulling volgt.

 • Eind deze week (week 20, 12-17 mei) start Geveke Bouw met de werkzaamheden aan O.D.S. de Starter aan de Paterswoldseweg, bij het gebouw van het Noorderpoort. Geveke begint met heien. Dit zal zo’n twee dagen duren. De totale bouw/verbouw duurt tot eind 2014. Vanwege de werkzaamheden zal er regelmatige enige overlast in de omliggende buurten zijn.

  De nieuwe dependance voor O.D.S de Starter is ontworpen door KLEIN architecten. Op hun site vindt u impressies van het ontwerp.

 • Om tegemoet te komen aan de wensen van de treinreizigers en om de uitbreiding van treinverkeer rond Groningen mogelijk te maken, zijn forse ingrepen nodig aan het spoor en het Hoofdstation. Voor deze opgave hebben wij (de gemeente, de provincie, het Rijk, spoorinfrastructuurbeheerder ProRail en NS) de handen ineen geslagen. Dit plan heet Groningen Spoorzone.

  Het project Groningen Spoorzone bestaat onder meer uit forse aanpassingen aan sporen en perrons en het aanleggen van een voetgangerstunnel op het Hoofdstation. Ook wordt onderzocht of hier mogelijkheden zijn voor een bustunnel en fietstunnel. Naar station Groningen Europapark komt een vierde spoor en het opstelterrein wordt verplaatst naar de gemeente Haren.

  Er zijn informatiemarkten op 12, 14 en 20 mei.

  Kijk hier op de site van SPOORZONE

 • Het is tijd om de wijkwebsite in het nieuw te steken. Voor het redesign van Grunobuurt.nl zijn we op zoek naar een webdesigner en -bouwer die de Grunobuurt aan een strakke, gebruiksvriendelijke en responsive wijkwebsite kan helpen. Uiteraard heeft de webredactie allerlei ideeën, goede voorbeelden, een frisse sitemap en een verlanglijstje voor je klaarliggen.

  Klik op LEES MEER onder de foto om verder te lezen over hoe & wat hieromtrent.

 • Vrijdag 11 juli a.s. is het weer zover; het jaarlijks terugkerende ZomerWijkfeest Grunobuurt. Zet maar alvast in uw agenda!!

  Noot 2 juni: I.v.m. met het WK Voetbal is het het Wijkfeest verschoven van 4 juli naar 11 juli. Excuus voor het ongemak.

  En heb je zin om mee te helpen? Meld je dan aan via het contactformulier van de Wijkraad. Alle hulp is welkom; bedenken, organiseren, uitvoeren, hand- en spandiensten verrichten op de dag zelf. Samen kunnen we ook dit jaar weer van het ZomerWijkfeest een groot succes maken!!

   

 • Zaterdag 17 mei a.s.

  OPEN DAG van het Convivium in de Grunobuurt!
  Van 13.00 - 16.00 uur zijn buurtbewoners van harte welkom in de Stadsparkkerk.

  Stichting Ruimzicht (http://www.ruimzicht.nl)  heeft de Stadsparkkerk (naast de Neboflat) omgebouwd tot een “Convivium”.... wat ‘leefgemeenschap’ betekent. Bij Stichting Ruimzicht wordt hiermee een studentenhuis bedoeld dat speciale kenmerken vertoont. De leden van het convivium zijn Christen of willen bewust in de Christelijke traditie staan. Dat wil niet zeggen dat je een vastomlijnd geloof moet hebben of zonder twijfel zou mogen zijn.

  Klik op LEES MEER onder de foto om meer over het Convivium te lezen.

 • In de Grunobuurt is, met een financieel steuntje in de rug van het NLA-wijkteam, het braakliggende terrein aan de Stephonstraat omgetoverd tot een bloeiende moestuin genaamd de Grunotuin. De initiatiefneemster Barbara Houtman plantte er, samen met medetuiniers en Pieter Bregman (directeur van woningcorporatie Nijestee), twee appelbomen, een cadeau van Nijestee. Een goede reden om de Grunotuin even in het zonnetje te zetten!

   

  Klik op de volgende link voor een verslagje en filmpje: http://mensenmakenstad.nl/2014/04/zaaien-oogsten-en-laten-bloeien/

 • Vanaf heden is de bouw van Typhoon in de Grunobuurt dag en nacht te volgen via een webcam. Deze webcam staat op het naastgelegen gebouw Traverse en geeft een mooi beeld van het bouwproces.

  Klik op de foto om het bouwproces te volgen: 

 • Het aantal woninginbraken in de Grunobuurt is in 2013 gestegen t.o.v. de voorgaande jaren. Reden voor de politie om extra capaciteit te steken in de opsporing van inbrekers. Maar u kunt zelf ook wat doen om te zorgen dat er bij u niet wordt ingebroken.

  Actie tegen inbraken is geen overbodige luxe.

  Klik op 'LEES MEER' onder de foto om alles over preventie  te lezen.

 • Tijdens de VvE-bijeenkomsten is besloten een VvE-Platform op te richten. Samenwerking en uitwisseling van informatie tussen de VvE’s onderling maar ook tussen VvE’s en Wijkraad lijkt alle betrokkenen zinvol genoeg om verdere stappen te zetten. De volgende stap is het opzetten van een Forum + Kennisbank voor de betrokken VvE's.

  Inhoudelijk kunt u hier meer over lezen onder De Buurt > Wonen.

  VVE's uit de Grunobuurt kunnen zich ook nog aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • De plannen om basisschool De Starter aan de Verzetstrijderslaan uit te breiden, kunnen wat burgemeester en wethouders betreft doorgaan. B&W willen de school een ontheffing verlenen van het bestemmingsplan.

  Het aantal leerlingen van de openbare basisschool De Starter is de afgelopen jaren gegroeid. Daarom heeft de school dringend behoefte aan extra klaslokalen. De leerlingen van de onderbouw zaten al een flink aantal jaren in noodlokalen aan de Concourslaan, en – sinds de noodlokalen niet meer bruikbaar zijn – aan Leonard Springerlaan. Het is de bedoeling dat de huidige vleugel van de school aan de kant van de Paterswoldseweg wordt verbouwd en uitgebreid. Aan de zuidkant van deze vleugel komt er dan een nieuw schoolplein, dat grenst aan het Stadspark.

 • Maandag 17 maart j.l. vond de (jaarlijkse) Openbare Wijkraadvergadring plaats in het Buurtcentrum Stadspark.

  De Wijkraad Grunobuurt wil dat alle inwoners van werkgebied Grunobuurt zich betrokken voelen bij de Wijkraad door hen goede voorlichting en inspraakmogelijkheid te geven. Daarom wordt er minimaal eens per jaar een Openbare Wijkraad-vergadering uitgeschreven. Tijdens deze vergaderingen wordt de aanwezige Grunobuurt bewoners gelegenheid geboden het woord te voeren en staan de leden van de wijkraad open voor opmerkingen en suggesties van wijkbewoners.

 • Op maandagavond 17 maart j.l. vond de (jaarlijkse) Openbare Wijkraadvergadring plaats in het Buurtcentrum Stadspark.

  De Wijkraad Grunobuurt wil dat alle inwoners van werkgebied Grunobuurt zich betrokken voelen bij de Wijkraad door hen goede voorlichting en inspraakmogelijkheid te geven. Daarom word er minimaal eens per jaar een Openbare Wijkraad-vergadering uitgeschreven. Tijdens deze vergaderingen wordt de aanwezige Grunobuurt bewoners gelegenheid geboden het woord te voeren en staan de leden van de wijkraad open voor opmerkingen en suggesties van wijkbewoners.

  Klik op LEES MEER hieronder om de verslaglegging te lezen.

 • Aan de Stephensonstraat heeft een groep bewoners een buurtmoestuin aangelegd. Enkele delen zijn gemeenschappelijk naast kleinere stukken die persoonlijk worden onderhouden en ingezaaid en beplant. Na een geslaagd eerste seizoen hebben de tuinierders van zelfgekweekte groenten en kruiden genoten en deelden ze de oogst met elkaar. Ze hebben gespit, geharkt en gezwoegd. Gezaaid, geplant en geoogst. Met mooi weer dronken ze koffie en thee in de tuin. Ze zetten iets in gang waarbij bewoners uit de Grunobuurt en omliggende wijken elkaar beter leerden kennen. En dat worden er steeds meer! Door de grote belangstelling breidt de initiatiefgroep het gebied uit van 250 naar 2000 m2. Het gebied tussen de bestaande tuin en het Hoornsediep wordt bij de tuin getrokken met ruimte voor een boomgaard, een kippenren en een kruidenpluktuin.

  Het wijkteam Grunobuurt maakte dit onder andere mogelijk door geld beschikbaar te stellen voor een omheining, materialen, regentonnen en een picknicktafel. De enthousiaste tuinierders zorgden en zorgen voor de rest.

  Ook eten uit eigen tuin, meehelpen met het bouwen van het hek of gewoon eens meedoen aan een activiteit in de tuin? Of planten of tuingereedschap over? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag tot ziens in de tuin in 2014!

 • Deze 3e bijeenkomst vindt plaats op 12 maart om 19.30 uur in het Augustinuscollege aan de Admiraal de Ruyterlaan (vanaf 19.00 uur inloop met koffie/thee). En na de bijeenkomst is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en drankje. Hopelijk zien we u op 12 maart!

  Naar aanleiding van de eerste 2 bewonersavonden heeft zich een begeleidingsgroep voor dit proces gevormd met daarin een afvaardiging van de besturen van de bewonersorganisaties van de vier wijken, enkele actieve bewoners, de externe begeleiders (de heren Everts en Woudstra) en de gemeente. Na evaluatie van het proces tot nu toe is de conclusie van de begeleidingsgroep om samen met de wijkbewoners een aantal thema’s te willen gaan verdiepen en concretiseren. Daarvoor zullen twee avonden worden georganiseerd op 12 maart en 11 juni. Hierover wordt u ook nog nader geïnformeerd door een mail en een flyer die huis aan huis zal worden verspreid in de wijken.

  Wij hopen dat u ook weer op deze avonden aanwezig kunt zijn en uw inbreng heeft. Ook vragen wij u om zoveel mogelijk mensen in uw omgeving uit te nodigen om deel te gaan nemen aan de co-creatie in de vierwijken.

  Samenvatting eerdere bijeenkomsten met bewoners:

  Op 18 september en 27 november 2013 hebben de bewonersorganisaties van de vierwijken, Grunobuurt, Zeeheldenbuurt, Laanhuizen en Badstratenbuurt een tweetal bewonersavonden georganiseerd met als doel om te inventariseren wat er leeft en speelt in de wijken en op zoek te gaan naar bewoners die actief mee willen denken en doen om de leefbaarheid in de wijken ook in de toekomst in stand te houden.
  Het onderstaande overzicht geeft een gewenste situatie van de vierwijken weer zoals opgehaald tijdens de bijeenkomsten, waarin ook elementen voorkomen van de bestaande situatie die wij waarderen in de wijk. Wij hebben de aandachtspunten die in de bijeenkomsten naar voren zijn gekomen en door u zijn geprioriteerd samengevat in vijf centrale thema’s, met de prioritering daaronder.

 • Bouw Typhoon officieel gestart

  Op woensdag 5 maart om 15.00 uur wordt het offciële startsein gegeven voor de bouw van Typhoon, het nieuwste woongebouw in de Grunobuurt. Directeur/bestuurder van Nijestee Pieter Bregman zet samen met wethouder Roeland van der Schaaf de seinen op groen. Typhoon is een ontwerp van architectenbureau De Zwarte Hond.

  De naam Typhoon verwijst naar de 'claxon' van een trein. De Grunobuurt, van oudsher nauw verbonden met de spoorwegen kent meer van dit soort namen. In het recente verleden bouwde Nijestee hier al de woongebouwen Statie en Traverse. Nijestee is blij weer te kunnen bouwen in de Grunobuurt, de herbouw van deze buurt heeft enige tijd stilgelegen doordat de slechte economie en overheidsmaatregelen het voor de woningcorporatie moeilijk maakte om verder te gaan met de nieuwbouw.

  Een bijzonder kunstwerk krijg deze dagen vorm op de locatie. Aan de Parkweg verrijst op een aantal schuttingen een ouderwetse NS trein. Graffiti op verzoek van de Grunobuurt: Link naar artikel Gezinsbode.

  Een bijzonder kunstwerk krijg deze dagen vorm in de Grunobuurt. Aan de Parkweg verrijst op een aantal schuttingen een ouderwetse NS trein. - See more at: http://www.gezinsbode.nl/graffiti-op-verzoek-in-grunobuurt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=graffiti-op-verzoek-in-grunobuurt#sthash.UyOQHqBc.dpuf
  Een bijzonder kunstwerk krijg deze dagen vorm in de Grunobuurt. Aan de Parkweg verrijst op een aantal schuttingen een ouderwetse NS trein. - See more at: http://www.gezinsbode.nl/graffiti-op-verzoek-in-grunobuurt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=graffiti-op-verzoek-in-grunobuurt#sthash.UyOQHqBc.dpuf

  Klik op 'LEES MEER' onder de foto om meer over de woningen te lezen.

   

 • Voor de spoorwegovergang aan de Paterswoldseweg zijn plannen om een ongelijkvloerse kruising te realiseren. Dit heeft te maken met twee grote projecten op het gebied van openbaar vervoer in Groningen. Dit zijn de extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden en de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-as west 3e fase voor de bus. Het plan is om de ongelijkvloerse kruising te realiseren door een tunnel onder het spoor te maken voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Dit heeft gevolgen voor de omliggende wijken Laanhuizen, de Badstratenbuurt én onze Grunobuurt.

  Klik op 'LEES MEER' onder de foto om alle informatie hieromtrent te lezen; problemen rond de inpassing, betrokkenheid van Klankbordgroep, uitgangs- en aandachtspunten van de Wijkraad Grunobuurt en waar u verdere informatie kunt vinden c.q. aanvragen.


 • Wachtend op nieuwbouw is het braakliggende terrein aan de Stephensonstraat omgetoverd tot een bloeiende moestuin. Bewoners uit de Grunobuurt leren er elkaar beter kennen, en dat worden er steeds meer! De Grunotuin is in het voorjaar van 2014 uitgebreid van 250 naar 2000 m2.

  In 2013 genoten de tuinierders van zelfgekweekte groenten en kruiden en deelden de oogst met elkaar. Ze hebben gespit, geharkt en gezwoegd. Gezaaid, geplant en geoogst. Met mooi weer dronken ze koffie en thee in de tuin. Ze zetten iets in gang waarbij bewoners uit de Grunobuurt en omliggende wijken elkaar beter leerden kennen. En dat worden er steeds meer.

  Door de grote belangstelling breidt de initiatiefgroep het gebied uit van 250 naar 2000 m2. Het gebied tussen de bestaande tuin en het Hoornsediep wordt bij de tuin getrokken met ruimte voor een boomgaard, een kippenren en een kruidenpluktuin.

  Ook eten uit eigen tuin, meehelpen met het bouwen van het hek of gewoon eens meedoen aan een activiteit in de tuin? Of planten of tuingereedschap over? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag tot ziens in de tuin in 2014!

  Links

  • Boomplantdag april 2014 (artikel):

  Facebookgroep Grunotuin
  Foto's opening Grunotuin
  • Buurt in bloei:

 • Buurtbewoner Ismaël Lotz (van De Filmmakerij) heeft een leuk filmpje gemaakt over pizzaria in onze wijk La Regina. Daarin wordt  kennis-gemaakt met zowel de pizzeria als met de gastvrije eigenaar Hamid.

  Nieuwsgierig naar het resultaat ? Klik dan HIER!

  Na het zien van het filmpje krijgt u vast zin in een pasta of pizza. Klik dan HIER!

  En wilt u meer weten over de maker van het filmpje dan zou u  HIEReens een klikje kunnen wagen.

 • Op 27 januari organiseert het wijkteam een Nieuwjaarsborrel voor alle bewoners van de Grunobuurt.

  Het wijkteam is een samenwerkingsverband tussen bewoners, gemeente en de woningcorporaties in de stad. Tot en met 2014 stellen gemeente en corporaties geld voor 14 wijken in de stad beschikbaar om uit te geven aan ideeën die bewoners hebben. Het wijkteam bekijkt of de ideeën ten goede komen aan meerdere bewoners in een straat, buurt of wijk. In het afgelopen jaar is met dit geld bijvoorbeeld de Grunotuin mogelijk gemaakt. Ook organiseerde een enthousiaste bewoner in juni een minifestival voor de hele wijk: ‘de Grunobuurt begroet de zomer’.

  We zijn benieuwd welke ideeën ons dit jaar bereiken. Samen met u willen we in ieder geval graag proosten op een bruisend 2014.

  Wanneer: maandag 27 januari    

                                                  

  Waar: Buurtpand Koppel, Grunostraat 1
  Hoe laat: 17.00 uur
  Meenemen: ideeën voor de buurt en een goed humeur

 • Evangelische gemeente De Rank en Kinderopvang Monkey Donky organiseren een Tafelvoetbaltoernooi

  Locatie: Paterswoldseweg 123 te Groningen
  Tijd: 14.00 uur
  Inschrijfgeld: € 2,00 per team (van 2 personen) te voldoen bij de zaal.
  3 categorieën: t/m 12 jaar, vanaf 13 jaar en ouder met kind.

  Opgeven?

  Stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Noem in je e-mail de namen van de teamleden en in welke categorie je speelt.

  Klik HIER voor de flyer.

 • Op 17 december is de actiegroep Feesten Uit Balans een handtekeningenactie/petitie begonnen tegen geluidsoverlast die wordt veroorzaakt door buitenevenementen. De actie richt zich met name tegen dance- en andere muziekfeesten omdat deze leiden tot veel klachten bij bewoners. De initiatiefnemers willen bereiken dat de gemeente het aantal buiten- evenementen beperkt en de decibelnormen naar beneden bijstelt.

  Leden van de actiegroep zullen - naast de petitie - ook handtekeningen op papier verzamelen bij o.a. buurtcentra, verzorgingstehuizen en scholen. Begin februari worden de handtekeningen overhandigd aan het Groningse college van B en W. De overhandiging zal gepaard gaan met een ludieke actie op de Grote Markt.

  Geluidsoverlast van buitenevenementen moet worden aangepakt.

  In de zomer van 2013 waren in de stad Groningen meer buitenevenementen met veel geluidsoverlast dan ooit tevoren. Evenementen zoals Dance Experience XL op 11 mei op de Drafbaan en het Nazomeren Festival op 14 september aan de Kardingerplas leidden tot zeer veel klachten bij burgers. Dit moet anders.
   
  Wij roepen de gemeente op het aantal buitenevenementen dat gepaard gaat met geluidsoverlast te beperken. Ook vragen we de gemeente om de geluidsnormen naar beneden bij te stellen. Dan kan vanaf 2014 iedereen genieten van de zomer.

  Mee eens? Teken dan deze petitie via deze link
   

 • Kerstborrel Grunobuurt 2013

  Ook dit jaar bent u - als Grunobuurt bewoner - weer van harte uitgenodigd voor de jaarlijkse Kerstborrel. Deze vindt plaats op vrijdag 20 december a.s. van 17.00 t/m 21.00 uur.

  Ook dit jaar weer met Gluhwein, warme chocolademelk en lekker eten. Dus kom gezellig langs en ontmoet uw buren in een gezellige Kerstsfeer!! Met medewerking van het Vensterkoor en wederom een loterij met leuke Kerstprijzen (trekking om 19.00 uur).

  NB: Wilt u ook meehelpen met de organisatie? Meld u dan aan bij de Wijkraad via het contactformulier op de site. We kunnen alle hulp gebruiken!

  Wijkraad Grunobuurt Zuid

 • Kerstborrel Grunobuurt 2013

  Klik voor meer foto's op de foto hierboven.

 • Begin december heeft de gemeente fietsklemmen geplaatst bij de Action. Dit op aanvraag van omwonenden en de Wijkraad Grunobuurt.

  De winkels op dit stuk van het Hoornsediep trekken veel bezoekers en fietsen stonden tijdens openingstijden overal op de stoep geparkeerd. Er was voor gebruikers van het trottoir vaak geen doorkomen aan en het gaf een rommelig beeld.

  Ook met de plaatsing van klemmen zal de doorgang in bepaalde omstandigheden een probleem blijven. Het trottoir is ter plaatse eigenlijk net niet breed genoeg voor fietsklemmen. De discussie hierover heeft er voor gezorgd dat het enige tijd geduurd heeft voordat er voor de huidige oplossing gekozen is. Alternatieven bleken praktisch niet haalbaar. Maar we verwachten – en zien! – dat de situatie voor voetgangers nu sterk verbeterd is.

  Gemeente en afdeling Stadsbeheer: bedankt!

  Werkgroep Beheer en Verkeer

   

 • Op maandagavond 18 november 2013 heeft er een informatiebijeenkomst plaatsgevonden inzake de renovatie voor het pand van Noorderpoort, locatie Muntinglaan. De omwonenden zijn via de website Wijkraad Grunobuurt Zuid en flyers op de hoogte gesteld van deze avond. De presentatie heeft plaatsgevonden in Buurtcentrum Stadspark.

  Het schoolgebouw Noorderpoort aan de Muntinglaan 3 is een gebouw met een rijke historie. In 1963 gebouwd als MTS Sibrandus Stratingh. In 1991 herdoopt in Stratingh College met middelbaar technisch en laboratorium onderwijs. In 1996 gefuseerd tot Noorderpoortcollege en anno nu: Noorderpoort, Technologie & ICT. Schooldirecteur Dick van der Plas, met ‘roots’ in de Gruno-buurt, vertelde dat het gebouw verouderd is. “Het voldoet niet meer aan de eisen die we stellen aan modern onderwijs. Mede door de “uitruil” van technische opleidingen met het Alfa-college, hebben we nu de mogelijkheid gekregen om ons te profileren met ons onderwijsaanbod.”

  Klik op LEES MEER voor het verslag van deze bijeenkomst. 

 • In september is er op de eerstebijeenkomst nagedacht over hoe de ideale wijk van de toekomst er uit zou moeten zien. Lees hierhet verslag van de eerste bijeenkomst.

  Woensdag 27 november a.s. vindt de 2e bijeenkomst plaats van 'Samen op weg naar de toekomst van onze wijk'!

  Stap 2: Van ideaal naar praktijk.
  We weten wat we willen. Hoe gaan we dat met elkaar voor elkaar krijgen? Welke partijen spelen daarin een rol?

  Gemeente, bewoners, instellingen, winkeliers... wat kunnen we van elkaar verwachten? En wat kunnen we zelf?

  Iedereen is welkom, ook als u er de eerste bijeenkomst niet bij was!

  De bijeenkomst vindt weer plaats in het Willem Lodewijk Gymnasium, Verzetsstrijderslaan 220 om 19.30u. Inloop vanaf 19.00u, koffie en thee staan klaar!

 • Op vrijdag 15 november 2013 bracht een afvaardiging van het college B&W een bezoek aan de Grunobuurt. Niet alle wethouders waren aanwezig en ook de nieuwe burgemeester kon er niet bij zijn vanwege andere verplichtingen. De volgende wethouders waren wel aanwezig bij het bezoek:

  Roeland van der Schaaf (PvdA): Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting, Fysieke Wijkvernieuwing, Grondzaken, Monu- menten, Cultuurverandering
  Jannie Visscher (SP): Zorg & Welzijn, Integratie/ emancipatie, Sociale wijkvernieuwing, Stadstoezicht, Ouderen, Jeugd, Cultuurverandering
  Ton Schroor (D66): Financiën en P&O, Onderwijs, Arbeidsmarktbeleid, Cultuurverandering
  Jan Seton (CDA): Stadsbeheer en reiniging, Ecologie, Duurzaamheid en milieu, Recreatie, Dierenwelzijn, Cultuurverandering

 • Dit fimpje is gemaakt door de organisatoren van dit project.

  We zien een prachtige - ruim achttien minuten durende - film zien die rondom de huidige ringweg is opgenomen. Rijkswaterstaat, de gemeente Groningen, de Provincie en het projectbureau laten door prachtige foto’s en tekeningen zien hoe mooi het allemaal gaat worden als het klaar is.

  Hoe het er straks allemaal in het echt gaat uitzien blijft moeilijk voor te stellen want échte details worden niet gegeven. Het lijkt allemaal prachtig maar …… hoe dichtbij komt die ringweg-afrit precies? Hoe hoog komt die weg te liggen? Al die prachtige bomen?? Wat kost dat allemaal en kan dat allemaal wel betaald worden ??  Misschien gaat het niet eens door ……………….

  Bijdrage van de Werkgroep Beheer en Verkeer van de Wijkraad Grunobuurt. De Wijkraad steunt de Stichting Leefomgeving Zuidelijke Ringweg Groningen.

  Lees hieronder meer over deze Stichting. 

   

 • Een afvaardiging van het College (burgemeester en wethouders) brengt op 15 november a.s. een bezoek aan de Grunobuurt.

  Van 14.00 uur tot 16.00 uur is er een programma, gezamenlijk georganiseerd door de wijkraden van Grunobuurt Noord en Zuid. Bewoners van de Grunobuurt zijn van harte uitgenodigd om er bij te zijn. Een unieke kans om ongedwongen in contact te komen met de bestuurders van onze stad.

  In het kort ziet de middag er als volgt uit:

  14.00 Welkom met koffie in het Buurtcentrum (Lorentzstraat 11)
  vanaf 14.15 wandelen we door het zuidelijk deel van
  de wijk en onderweg bezoeken we een paar locaties

  vanaf 15.15 lopen we door het noordelijke deel van de
  Grunobuurt in de richting de Grunotuin

  15.30 Afsluiting met hapje en drankje in de Grunotuin, en bij slecht
  weer in De Koppel (Grunostraat 1)

 • Datum: 21 oktober 2013
  Locatie: Buurtcentrum Stadspark

  Opening en welkom:
  Iets na 19.30 uur heette  mevr. Tineke Koes, bestuurslid wijkraad Grunobuurt-Zuid allen (zie lijst elders) welkom. Ze legde uit wat de doelstelling van deze bijeenkomst is: o.a. meer samenwerking en uitwisseling van informatie tussen de VvE’s en tussen VvE’s en Wijkraad bewerkstelligen (zie brief van de Wijkraad febr. 2013: hier).
        
  Kennismakingsrondje:
  Vervolgens volgde een kennismakingsrondje.  Een van de aanwezigen bleek op de website gelezen te hebben over deze bijeenkomst en kwam uit interesse. Hij bleek betrokken bij ‘Intenda vastgoedbeheer’. 12 VvE’s en 1 in oprichting bleken vertegenwoordigd, waaronder zeer actieve, minder actieve en slapende VvE’s. Grunobuurt-zuid schijnt over meer dan 30 VvE’s te beschikken maar tot dusver zijn die niet allen getraceerd.

  Na de pauze volgde een interessante brainstorming:

 • De informatiebijeenkomst staat gepland op maandag 18 november a.s. in het Buurtcentrum Stadspark, Lorentzstraat 11. Vanaf 19:30 is er inloop met koffie en thee en om 19:45 start de bijeenkomst.

  Het Noorderpoort College aan de Muntinglaan zal de komende tijd grondig verbouwd gaan worden. Al 50 jaar wordt in dit gebouw technisch onderwijs gegeven aan duizenden leerlingen. De rijke geschiedenis van het gebouw en de school betekenen niet dat het onderwijs ouderwets is. In tegendeel; met haar moderne technische opleidingen wil de school zich profileren als dè school in Groningen (en ver daarbuiten) voor moderne techniek. En het gebouw moet natuurlijk het visitekaartje worden!

  Het gebouw zal bij de start van schooljaar 2014-2015 weer in gebruik worden genomen. In het nu nog leegstaande pand worden na de renovatie de opleidingen Middenkader Engineering, Metaal, ICT en de facilitaire dienst gehuisvest. De meest ingrijpende werkzaamheden zullen in 2014 plaatsvinden. Het gebouw zal een compleet nieuwe aanblik krijgen en ook de omgeving van de school zal opnieuw worden ingericht. KAW levert het ontwerp voor de renovatie en duurzaamheid is bij dit alles een belangrijk thema.

  Op onderstaande uit 1963 foto ziet u het huidige pand in aanbouw:

  De school en Lindhorst Huisvestingsadviseurs bv hebben in overleg met de wijkraad besloten een informatieavond te organiseren. Genodigd zijn alle omwonenden, belanghebbenden, VVE’s, Woningstichting Patrimonium, Huurdersvereniging Patrimonium, Wijkraad Grunobuurt en overige belangstellenden.

 • Start-bijeenkomst 4 wijken: “Toekomst van onze wijk”
  d.d.  18 sept. 2013, Zeehelden-, Gruno-, Badstratenbuurt en Laanhuizen

  Ideaalbeeld van de wijk en wat daarvoor gebeuren moet

  Met deze insteek zijn we de avond ingegaan in aanwezigheid van zo’n 40 personen. Wethouder van der Schaaf lichtte toe dat gemeente zich nu en in de toekomst beter en beter zal moeten verstaan met bewoners en andere gebruikers van wijken.  Een goed voorbeeld hoe dit gestalte kan krijgen is te zien in de Rivierenbuurt. Hier is een permanente dialoog ontstaan tussen geïnteresseerde, betrokken bewoners en daaraan gekoppelde sectoren vanuit het ambtelijk apparaat. Uit de zaak werd nog eens bevestigd dat korte lijnen hier essentieel zijn voor het slagen van een goede dialoog.

  Peter Everts nam ons vervolgens mee in de werkwijze van de avond. Co-creatie is het begrip dat we gebruiken als we naar de toekomst kijken van de relatie tussen bewoner en gemeente. Dit betekent; geen inspraak achteraf, maar samen een toekomstbeeld bepalen en vervolgens bezien hoe we stappen kunnen nemen deze toekomst te bereiken. Hierbij betekent het ook in de uitvoering van die stappen bewoners, belanghebbenden en gemeente gezamenlijk inspanningen verrichten doelen te realiseren.

 • De NijeWichter van NijersTeeVee zijn op bezoek geweest bij de Grunotuin, die wel erg succesvol blijkt te zijn! NijeWicht Erica praat met Barbara Houtman, initiatiefnemer van dit project.

   NijesTeeVee:Nijestee vraagt de stad om filmpjes te maken. Filmpjes passend bij de themas: mijn stad - mijn wijk - mijn straat - mijn huis - mijn Nijestee.

  Bent u geïnspireerd en wilt u uw eigen buurt ook in bloei zetten? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • De projectruimte van Stichting WEP is gehuisvest in de van Leeuwenhoekstraat op nummer 44.

  In oktober komen kunstenaars vanuit Mallorca naar Groningen. Ze gaan hun werk tonen in de projectruimte van stichting WEP. Net als tijdens de tentoonstelling op Mallorca in mei kan het publiek ook deze keer werk van verschillende disciplines  bewonderen. De  deelnemende kunstenaars zijn: Rafa Adrover, Julio León, Marcos Vidal, Fabian Schalekamp en Maria Uribe uit Mallorca en Franzis Wiese, Eduard Bezembinder, Maria Jager en Henrik Kröner uit Groningen.

  Het werk van deze kunstenaars is vanaf 5 oktober te zien en de opening zal om 17 uur plaatsvinden in de projectruimte. De tentoonstelling zal op vrijdag, zaterdag en zondagen te bezichtigen zijn  van 13:00 - 17:00 t/m 27 oktober 2013.

   

 • Op maandag 21 oktober wordt op initiatief van de Wijkraad  in het Buurtcentrum ‘Stadspark’ een bijeenkomst belegd voor bestuurders van de Verenigingen van Eigenaren. (V.v.E.’s).

  Uitgenodigd zijn: max. 2 bestuursleden per vereniging.

  De bedoeling van deze bijeenkomst is o.m.: kennismaking; vaststellen of er meer samenwerking en uitwisseling van kennis, mogelijk en/of wenselijk is; kortom brainstormen  over het heden en de toekomst.

  Datum:      Maandag 21 oktober 2013
  Locatie:     Buurtcentrum ‘Stadspark’, Lorentszstraat 11
  Tijd:          19.30 uur tot ca. 21.00 uur

 • Wijkteam Grunobuurt
  In de Grunobuurt is een wijkteam actief, net als in veertien andere wijken in de stad Groningen. Het wijkteam bestaat uit bewoners (al dan niet verbonden aan Het Wilde Klupje of de wijkraad Grunobuurt-Zuid) en uit beroepskrachten die werkzaam zijn in de wijk. Het doel van het wijkteam is om de Grunobuurt nog leuker, beter, mooier, duurzamer, socialer, kortom: leefbaarder te maken. Het wijkteam haalt wensen en ideeën op uit de wijken en maakt de uitvoering daarvan mogelijk, onder meer met een financiële bijdrage. Ieder wijkteam heeft een eigen budget en kan dat naar eigen inzicht besteden aan de ideeën die de bewoners aandragen.

  Mensen maken Stad
  De gemeente Groningen en de Groninger woningcorporaties werken al sinds 2004 samen. De meest recente afspraken daarover zijn vastgelegd in het Nieuw Lokaal Akkoord 2.0. Mensen maken Stad! is hiervan het motto, wat aangeeft dat ‘mensen’ en ‘doen’ altijd centraal staan. En dat Stad het resultaat is van datgene wat de mensen doen, of dat nou professionals van gemeente of corporaties zijn of bewoners van de wijken. Samen maken we Stad. Meer informatie kun je hier nalezen.

  Inspirerende voorbeelden
  Een van de voorbeelden van door bewoners ingediende en uitgevoerde ideeën is de moestuin aan de Stephensonstraat. Deze “Grunotuin” voorziet duidelijk in een behoefte en er zijn al 40 bewoners bij betrokken. Ook het mini-festival “De Grunobuurt begroet de zomer” van afgelopen juni is een voorbeeld van een door wijkbewoners bedacht en uitgevoerd idee.

  Ideeën, aanmelden of vragen voor het wijkteam?
  Als u zich wilt aanmelden voor het wijkteam of als u vragen of ideeën voor de Grunobuurt heeft, neem dan gerust contact op met het wijkteam. U kunt een e-mail sturen naar de voorzitter Roelof Otten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch contact opnemen via (050) 853 35 33.

 • De Actiegroep FEESTEN UIT BALANS is genomineerd voor de  Gouden Decibel Award. 

  Een vakjury zal de inzending beoordelen en er is ook nog een publieksprijs, waarop vanaf maandag gestemd kan worden. Met deze AWARDS willen de initiatiefnemers overheden, organisaties, bedrijven en personen in de schijnwerpers zetten, die een bijzonder inspanning hebben geleverd om geluidshinder in Nederland terug te dringen. Met de uitreiking van de diverse GOUDEN DECIBEL AWARDS wil Sensornet Gouden Decibel Awards landelijk meer publiciteit vragen voor het geluidshinderprobleem en het oplossen ervan.

  Vanaf maandag 7 oktober a.s. kan er via de website http://www.goudendecibel.nl gestemd worden!  Dus zeg het voort!

 • Tussenbalans

  Op 25 februari 2013 is de actiegroep ‘Feesten Uit Balans’ opgericht. De actiegroep is een gezamenlijk initiatief van buurtbewoners en wijkraadsleden uit de wijken Grunobuurt, Laanhuizen, Badstratenbuurt en Zeeheldenbuurt in Groningen. Aanvankelijk was het doel van de actiegroep om de geluidsoverlast rond de Drafbaan en het Stadpark aan te pakken. Maar we kregen de afgelopen tijd steeds meer reacties van bewoners uit andere wijken dat men daar ook last heeft van het geluid van evenementen. De actiegroep breidt zich langzaam uit met vertegenwoordigers van belanghebbende buurten uit andere delen van de stad. De doelstelling lijkt daarmee ook langzaamaan te verschuiven naar de hele stad.

  De naam ‘Feesten Uit Balans’ (FUB) is gekozen als tegenhanger van het beleidsplan ‘Feesten in Balans ll’ van de gemeente Groningen. Dit beleidsplan uit 2011 regelt het vergunningenbeleid voor evenementen in de gemeente Groningen. In deze nota zijn alle regels en kaders vastgelegd (van verkeersveiligheid, milieu, locaties, programmering tot aan geluid en geluidsoverlast)waar organisatoren van evenementen aan moeten voldoen willen ze een vergunning krijgen om een evenement te organiseren.

   

 • WIJKAGENT STELT ZICH VOOR

  Mijn naam is Gertjan van Bruggen en ik ben sinds dit voorjaar wijkagent in de wijken Laanhuizen, Grunobuurt, Zeeheldenbuurt, Badstratenbuurt, Stadspark en Industrieterrein Peizerweg. Ik heb de plek overgenomen van Johan Bloem, die nu een andere wijk onder zijn hoede heeft. Hiervoor werkte ik als wijkagent in De Wijert. Ik werk nauw samen met de wijkagenten van de aangrenzende wijken: Martin Tillema (Rivierenbuurt en omstreken), Martin van Wieringen (Oosterpoort en omstreken) en Wilko Koster (jeugdagent).

 • Vrijdag 15 november 2013 van 14.00-16.00 uur

  Het college van Burgemeester en Wethouders brengt elk jaar een bezoek aan één wijk in de stad... en dit jaar is de Grunobuurt aan de beurt. Tijdens dit bezoek wil het college vooral graag zien en horen wat de wijkbewoners bezighoudt, waar de buurt trots op is en welke "speciale" dingen gebeuren er in de wijk. Hoe bevalt het je om er te wonen?

  Burgemeester en wethouders willen met de bewoners en met bewonersorganisaties in gesprek en dat het liefst in een leuke productieve en informele sfeer! De bewonersorganisaties van Grunobuurt Noord (HWK) en Grunobuurt Zuid (Wijkraad Grunobuurt) zijn de ontvangende partij en bewoners van de Grunobuurt zijn uitgenodigd om er bij aanwezig te zijn.

  Zou u / je wat willen vragen of wil je graag iets kwijt. Dit is een mooie gelegenheid!Dus wilt u / wil jij je alvast graag aanmelden om mee te doen aan dit programma dan kan dat door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

  De inhoud van het programma wordt eind oktober bekend gemaakt.

   

 • PERSBERICHT

  IC Ruimzicht na verbouwing 02

   

 • LAATSTE NIEUWSBRIEF & OPHEFFING HWK

  Nummer 24: september 2013

  Beste buurtbewoners,

  Sinds december 2011 hebben we geen nieuwsbrief van HWK meer uitgegeven. Er is in de tussentijd veel en ook niets gebeurd. In deze nieuwsbrief willen we jullie hiervan op de hoogte stellen.

   

 • Woensdag 18 september j.l. vond de eerste bijeenkomst plaats van 'Samen op weg naar de toekomst van onze wijk'. De bijeenkomst werd geleid door een bureau wat gebruik maakt van Co-creatie. Dit is een vorm van samenwerking, waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat van dit proces, zoals een plan, advies of product. U kunt hieronder de flyer bekijken. Bent u er volgende keer ook bij.... om mee te denken, mee te praten én mee te doen?? U bent van harte welkom !!

  Binnenkort verschijnt hier een verslag van de eerste bijeenkomst.

 • (Verslag van Lolkje Hoekstra en Luuk Verpaalen) Voor foto's klik HIER!

  Gruno Regatta wordt een traditie, zeker weten!  

  Lolkje: In mijn meisjesjaren bracht ik de lange warme zomers met roodverbrande schoudertjes door op het water....dobberend op luchtbedden, in de opblaasboot of surfend. Of ik met de overbuurvrouw in een roeiteam wilde was dus geen vraag. Nogal wiedes dat we gingen winnen. We vroegen onze onderbuurmannen erbij en team Stephensons Tigers was compleet...

 • Vanaf ongeveer half 2 dweilden de dames en heren van Post Its (Gruno’s Postharmonie) door de straten van de Grunobuurt. Ik vond het heel leuk dat ze onder het raam door over de stoep liepen. Dan komt het zo lekker binnen. De sfeer zat er gelijk goed in. Dus… achter de muziek aan! 

  Tegen 14.00u. kwamen we aan bij de Stephesonsstraat en daar was het ook al gezellig druk. Er stonden kraampjes met heerlijke hapjes en drankjes, iemand liep met ijsjes. En stonden nog wat partytenten opgesteld want in Nederland weet je het maar nooit.

 • IMG 6451

  Klik op de foto om toegang te krijgen tot alle foto's !!

 •  

  Van 19 t/m 23 juni waren er acti- en festiviteiten in & om de Grunobuurt

  De wijkraad van de Grunobuurt begroette, samen met onze buren van Noorderpoort - School voor de Kunsten
  en roeivereniging Gyas, de zomer van 2013.

   De foto's van de Buurt-barbeque vindt uHIER


   

 • Notulen Openbare Vergadering van de Wijkraad Grunobuurt Zuid op 18 april 2013
  Buurtcentrum Stadspark
  19.30 tot 21.00 uur

  Aanwezig: Els de Lange, Lucy Hoekstra, Truus Snijders, Margriet van Boon, Frans Driesens, Martha en Albert v.d. Oever, Rudie Bierling, Roel Harkema, Jouke Wilkens, Bert Jans, Peter Stuit, Gerard Buist, Tekla Wiegers, Corrie Ossewaarde, Tineke Koes, G. Ensing, Harry Kielstra, Ellie Bosman, Marten Konneman, Thea Hafkenscheid, Tineke Walda, Luuk Verpaalen, Barbara Houtman en Kora Oldert.
  Afwezig: m.k.g. Bouke Terpstra

  1. Welkom
  Corrie Ossewaarde (voorzitter) heet iedereen van harte welkom en er wordt even een kort voorstelrondje gedaan.

  2. Mededelingen

  Bouke Terpstra (penningmeester) heeft zich ziek gemeld

  De vergadering duurt tot 21.00 uur, daarna is iedereen van harte uitgenodigd om hapje en drankje bij de bar te komen nuttigen.

  Op de Openbare vergadering vorig jaar is er een oproep gedaan aan Vereniging van Eigenaren om zich aan te melden met een contactpersoon. Ook heeft de Wijkraad aangeven actief te gaan werven in de wijk. Dit heeft al met al langer geduurd dan verwacht, maar in februari is er een brief verspreid de VvE’s met een oproep zich aan te melden bij de Wijkraad als contactpersoon van betreffende VvE. Naar aanleiding daarvan zijn er een aantal VvE’s in kaart gebracht, maar helaas nog niet allemaal. We hebben besloten het eerst hierbij te laten en aan de slag te gaan met dat wat we wel hebben. Via de wijkwebsite kunnen VvE’s zich alsnog aanmelden.

  Het Collegebezoek aan de Grunobuurt vindt plaats op 22 november van 14.00 tot 16.00. Burgemeester en Wethouders komen in de wijk op bezoek en willen rondkijken en praten met bewoners over de wijk en wat over wat er leeft. De Wijkraad organiseert de middag en bewoners kunnen zich aanmelden als ze mee willen werken.

  In september wordt er een avond georganiseerd met als thema Studentenhuisvesting. Dit onderwerp is in het 4 Wijken Clusteroverleg met de gemeente aan bod geweest en er is besproken dat er behoefte is aan een avond waarop betrokken ambtenaren antwoorden kunnen geven op vragen over dit onderwerp. Maar de avond is ook bedoelt om positieve ervaringen en oplossingen met elkaar te delen. In het najaar wordt iedereen daarover ingelicht.


  3. Jaarverslag 2012

  Albert vraagt of de website problemen zijn opgelost. Ja, de site van de Grunobuurt is weer in de lucht nadat we vorig jaar werden getroffen door een virus.

  Margriet vraagt waar de brievenbus zit van de Neboflat. De brievenbus (een grijze doos) zit recht naast de hoofdingang.

  Martha vraagt waarom de kosten van het Wijkfeest maar € 500 zijn en die de Kerstborrel veel meer. Dat is niet in verhouding met het aantal bezoekers. Kora legt uit dat we extra subsidie hebben gekregen van het Wijkteam en van de Gemeente. Die kosten vallen buiten deze begroting.

  4. Actiegroep Feesten Uit Balans

  Dit is een samenwerkingsverband tussen Laanhuizen, Badstratenbuurt en Zeeheldenbuurt. Er wordt uitgelegd wat het doel is van de Actiegroep. Kijk ook op www.feestenuitbalans.nl . De vergadering vindt het een goede actie. Wel vraagt men of er niet meer wijken zoals Corpus den Hoorn en Rivierenbuurt en bijvoorbeeld ook de Huurdersvereniging Patrimonium betrokken kunnen worden bij de Actiegroep. Daar wordt aan gewerkt. Ook wordt aangeven dat men vaak ook overlast heeft van het rondhangende (dronken) publiek van de feesten en van het achterlaten van rommel. Vooralsnog richt de Actiegroep zich eerst op de overlast van de harde muziek, maar erkend dat dit ook een probleem is.

  5. Plannen voor de Nebokerk (Stadsparkkerk)

  Deze hebben vertraging opgelopen. Stichting Ruimzicht wil er een 12 a 15-tal wooneenheden (woongroep) bouwen voor de studenten van de opleiding Theologie. Ze zijn nog bezig om de uitwerking van de plannen. In het najaar verwachten ze met de verbouwing te kunnen beginnen. De problemen met het parkeren bij de Neboflat en kerk zijn nog niet opgelost. De Wijkraad gaat hierover in gesprek met de gemeente.

  6. De renovatie van de Zuiderlijke Ringweg

  Dit gaat door, ondanks alle acties en protesten vanuit St. Leefomgeving Zuidelijke Ringweg. Alleen de gemeenteraad kan nog het proces beïnvloeden. Voor Groningen Zuid betekend het dat er veel op en afritten gaan verdwijnen. Het Julianaplein verdwijnt en de A7 wordt een snelweg, de weg gaat 7 meter omhoog. Men verwacht een toename van verkeersbewegingen in de wijken (het onderliggende wegennetwerk). Met name de Paterwoldseweg en de Parkweg is voor onze wijk een punt van zorg. Daar wordt meer verkeer verwacht omdat het bestemmingsverkeer over het Europaplein en de Leonard Springerlaan moet.
  Stichting Leefomgeving Zuidelijke Ringweg is een gerechtelijke procedure gestart om te kijken of ze op fouten het proces kunnen vertragen en de plannen kunnen beïnvloeden.

  7. De Wijkschouw

  Deze (vindt plaats in oktober en april) heeft een aantal punten opgeleverd waar de gemeente en/of de Werkgroep Verkeer en Beheer mee aan de slag gaat.

  • Stadsbeheer is in gesprek met de ACTION om de problemen van het parkeren van fietsen op de stoep voor de winkel aan te pakken.
  • De Werkgroep is in overleg met bewoners en met het Buurtcentrum om de speelgelegenheid achter het Buurtcentrum weer open te stellen voor kinderen uit de buurt.
  • Het plein voor het Buurtcentrum heeft wat achterstand in onderhoud, er zijn problemen rond algemeen gebruik, speelgelegenheid en irritaties over parkeren. De Werkgroep is in gesprek met Stadsbeheer en Vensterschool over een oplossing en/of een herinrichting van het plein.
  • Onderhoudproblemen die niet gecompliceerd zijn kan je als bewoner heel goed zelf melden bij het Meldpunt MeldStad van de gemeente. Er is ook een applicatie voor de mobiele telefoon te downloaden. Als dat niks oplevert dan kun je contact leggen met de Wijkraad (Werkgroep Verkeer en Beheer).

  8. Fusie Grunobuurt Noord en Zuid

  Het Wilde Klubje (Grunobuurt Noord) en Wijkraad Grunobuurt (Grunobuurt Zuid) hebben besloten om vanaf 1 januari 2014 onder één vlag verder te gaan. Het Wilde Klubje is opgericht in verband met de wijkvernieuwing in Noord. Op dit moment werken beide bewonersvertegenwoordigingen al op veel fronten samen. Beide bewonersorganisaties zijn vertegenwoordigd in het Wijkteam en het 4 Wijkenoverleg. De samenwerking verloopt goed.
  Het Wilde Klupje krijgt na 2014 geen subsidie meer van de gemeente en daarnaast zijn veel bewoners die in HWK zaten zijn verhuisd en die komen niet meer terug.

  9. De wijkvernieuwing in Grunobuurt Noord

  Dit ligt momenteel even stil. 2 van de 4 blokken (met daarin koop en sociale woningbouw door elkaar heen) zijn nog niet gebouwd en voorlopig komen die er ook niet. Eind dit jaar valt daarover de beslissing met de verwachting dat ze dan in 2014 gaan bouwen en in 2016 klaar zijn. Het NELF terrein is verontreinigd en nog niet schoongemaakt en de woningen aan de Stephensonstraat blijven nog staan tot 2017.

  Het Wijkteam regelt de besteding van de NLA gelden die ter beschikking zijn gesteld voor de wijkvernieuwing. Projecten die (gedeeltelijk) gefinancierd worden uit deze subsidie zijn:

  • De Buurtmoestuin aan de Stephensonstraat.
  • Het project Kunst in de Wijk. Het idee is om in de wijk meer kunst te plaatsen, zoals muurschilderingen, met als thema “Verbinding” tussen Noord en Zuid.
  • Het Grunofestival i.s.m. het Noorderpoortcollege dat eind juni gaat plaatsvinden.
  • Het Wijkfeest dat op 21 juni gaat plaatsvinden, gekoppeld aan het Grunofestival.
  • De vergadering oppert ideeën als het plaatsen van meer bankjes in de wijk en het opknappen van de entree van het Buurtcentrum. Dit wordt meegenomen.

  Wijkkrant Tussen Spoor en Viaduct
  Voor de rondvraag vraagt de voorzitter special aandacht voor de redactie van de de Wijkkrant. De Wijkkrant Tussen Spoor en Viaduct is per 1 januari opgeheven. De kosten zijn niet meer op te brengen en nu er een (tijdelijke) Nieuwsbrief Grunobuurt is en een wijkwebsite wordt de wijk wel goed op de hoogte gebracht van het nieuws.

  10. Rondvraag

  • Albert v.d. Oever: de verbouwing van het Noorderpoortcollege aan de Muntinglaan wordt uitgesteld. De Wijkraad zal contact daarover opnemen met de directeur.
  • Marten Konneman: De vrachtwagenchauffeurs van de ACTION rijden met regelmaat door de Huygensstraat en veroorzaken daar veel verzakkingen aan één kant van de weg. Wil de Werkgroep Verkeer en Beheer dat in de volgende Wijkschouw meenemen?
  • Martha v.d. Oever: is het hek er nog die op het plein stond voor de renovatie van het plein voor het Buurtcentrum? Die kan misschien weer teruggeplaatst worden.

  Hartelijk dank voor uw komst en tot een volgende gelegenheid!

 • Afgelopen week heeft de Actiegroep Feesten Uit Balans in de deelnemende wijken (Laanhuizen, Badstratenbuurt, Grunobuurt en Zeeheldenbuurt)  flyers verspreid. Op deze manier wilden we bij omwonenden van het Stadspark onder de aandacht brengen dat we ons zorgen maken over een uitbreiding van evenementen op de Drafbaan (Stadspark). We hebben daarnaast bewoners opgeroepen om te klagen als je last hebt van geluidshinder van muziekevenementen op de Drafbaan.

  De actie is succesvol geweest. Er zijn heel erg veel klachten bij de gemeente binnen gekomen n.a.v. Dance Experience XL van afgelopen zaterdag. De gemeente is bezig alle klachten te inventariseren.

  RTV Noord heeft er aandacht aan besteed in de radio uitzending van 13 mei (om 12.10 uur) en 14 mei komt het onderwerp op OOG TV.

  Via Twitter en e-mail op de site www.feestenuitbalans.nl  zijn er afgelopen zaterdag veel reacties geweest tijdens het evenement.  In Laanhuizen , Zeeheldenbuurt en delen van Corpus den Hoorn was het geluid soms extreem hard. Zelfs tot in wijken als Selwerd, Korrewegwijk en Oosterpark was de muziek goed te horen.

  Niet iedereen ervaart de overlast, maar bewoners die de overlast wel ervaren zijn blij met dit initiatief en maken gebruik van de mogelijkheden om een klacht in te dienen bij de gemeente en/of te reageren op Twitter. De vele reacties op Twitter waren voor 98% negatief over het feest. Er waren ook wat reacties uit omliggende gemeenten zoals Hoogkerk en Haren.  Er zijn ook reacties van feestgangers op Twitter dat het wel meeviel en dat een feestje echt wel moet kunnen. Niet iedereen ervaart de overlast, dat begrijpen wij. We zijn ook niet tegen een feestje, maar wel tegen uitbreiding van dit soort evenementen met harde dreunende muziek op de Drafbaan.

  Als Actiegroep blijven we in gesprek met de gemeente en de politiek om duidelijk te maken dat uitbreiding van evenementen niet gewenst is en dat de geluidsnormen voor de Drafbaan aangepast moeten worden.

  Actiegroep “Feesten Uit Balans”

   

  www.feestenuitbalans.nl

  Flyer in PDF

 • Deze week zullen er bijna 5000 flyers worden verspreid in de wijken Laanhuizen, Badstratenbuurt, Grunobuurt en Zeeheldenbuurt om de geluidshinder in het Stadspark en de Actiegroep “Feesten uit Balans” onder de aandacht te brengen.

  De flyer was in PDF formaat te bekijken: Feesten uit Balans Flyer

 • Beste buurtbewoners,

  De werkgroep Beheer & Verkeer van onze wijkraad heeft een goed contact met de afdeling Stadsbeheer van de gemeente. Stadsbeheer zorgt voor het onderhoud van uw woonomgeving, waaronder het groen, de bestrating, de riolering, de verlichting, speelvoorzieningen en de verkeersvoorzieningen. 

  De Milieudienst is opgegaan in Stadsbeheer. Tijdens overleggen komen regelmatig onderhoudsklachten en meldingen die individuele wijkbewoners over de openbare ruimte hebben aan bod. De werkgroep brengt met alle plezier deze klachten en opmerkingen aan Stadsbeheer over maar we hebben gemerkt dat het meestal eenvoudiger en een stuk sneller werkt als u zelf deze meldingen aan de gemeente kenbaar maakt. Daarmee doelen wij bijvoorbeeld op kapotte straatverlichting, verkeersschade aan borden of palen, een dode boom, afgebroken takken, hondenpoep, zwerfvuil, verzakte of opwippende stoeptegels, kuilen in de weg etc. etc. Allemaal kleine of grotere ergernissen waarbij de gemeente vaak welwillend is om deze snel op te lossen. Het spreekt voor zich dat u ook melding kunt maken van situaties in andere wijken en delen van de stad. De medewerkers van Stadsbeheer kunnen natuurlijk niet altijd overal aanwezig zijn en alles zien. De stad en onze wijk zijn daarom erg geholpen met uw meldingen!

  De gemeente heeft een aantal manieren waarop u direct uw klachten of opmerkingen over de openbare ruimte kunt melden:

  1. Bellen via 050 367 10 00. Dit nummer van Meldpunt Stadsbeheer is op maandag t/m vrijdag van 8:30-17:00 uur bereikbaar.
  1. Op de website www.gemeente.groningen.nl via de functie ‘Meld Stad’ – u kunt eenvoudig op een plattegrond de locatie van het probleem aangeven en tegelijk zien of er al eerder een melding gemaakt is en volgen hoe het met de afhandeling van de melding staat.
  1. Als u een smartphone heeft (een mobiele telefoon met de besturingssystemen Android of iPhone) kunt u de MeldStad-app downloaden waarmee u gemakkelijk en overal een melding kunt doen over het beheer en onderhoud van de openbare ruime. Deze applicatie is vrij via internet verkrijgbaar, meer informatie hierover op de website van de gemeente Groningen.

  Dringende meldingen buiten kantooruren.

  Meldingen over bijvoorbeeld een defecte leiding of een ernstige verzakking op straat kunt u buiten kantooruren melden bij de storingsdienst van Ballast Nedam Bouwborg, tel. 050 592 55 00. Met gevaarlijke situaties rond bijvoorbeeld verkeersvoorzieningen kunt u buiten kantooruren de politie bellen op haar algemene nummer, tel. 0900 88 44.

  Fietswrakken en weesfietsen

  In bepaalde delen van de wijk zijn er regelmatig ergernissen rond kapotte of verwaarloosde fietsen in de openbare ruimte. Een fietswrak is een verwaarloosde fiets waarop men redelijkerwijs niet kan fietsen. Zo’n fiets heeft bijvoorbeeld een vastgeroeste ketting, lekke banden of geen stuur, zadel of wielen. Als u een fietswrak ziet kunt u dit telefonisch of via internet melden bij Stadsbeheer, het wordt dan binnen 2 werkdagen verwijderd.

  Een weesfiets is een fiets die voor langere tijd onbeheerd en verwaarloosd lijkt te zijn achtergelaten. Ook zo’n fiets kunt u melden bij Stadsbeheer. Op de weesfiets wordt dan binnen een week een waarschuwingssticker geplakt (behalve in vakantieperiodes). De eventuele eigenaar krijgt daarna 2 weken de tijd om de fiets op te knappen of van straat te halen. Als dit niet gebeurt wordt de fiets opgehaald door de gemeente.

  Zelf aanspreken bij overlast

  In bepaalde situaties werkt het buitengewoon goed om de eigenaar van het fietswrak, het zwerfafval, de poepende hond etc. persoonlijk aan te spreken op het moment dat u overlast ervaart. Mensen zijn zich niet altijd bewust van de hinder die ze veroorzaken en soms alsnog bereid om rekening met anderen te houden. Dit kan natuurlijk alleen als de vermoedelijke veroorzaker van de overlast bij u bekend is, als u het een veilige situatie acht en als mensen op een rustige en redelijke manier op hun gedrag aanspreekbaar zijn.

  Voor alle duidelijkheid: voor vragen, aanhoudende klachten, eventuele communicatieproblemen met de gemeente en de grotere verkeer- en onderhoudsvraagstukken kunt u altijd bij de wijkraad terecht. Dat geldt natuurlijk ook als het om wat voor reden dan ook moeilijk voor u is om een vraag of een melding bij de gemeente neer te leggen, wij willen u daar graag bij helpen!

  Werkgroep Beheer & Verkeer Wijkraad Grunobuurt

 • De omwonenden van het Stadspark maken zich zorgen over de toenemende geluidsoverlast van feesten in het park en vrezen de plannen van de gemeente om van de Drafbaan een evenemententerrein te maken. De Actiegroep 'Feesten uit balans' heeft een eigen website en is te volgen via Twitter.

  www.feestenuitbalans.nl  /   Twitter

  Op 25 februari 2013 is de Actiegroep “Feesten Uit Balans” opgericht. De actiegroep is een gezamenlijk initiatief van buurtbewoners en wijkraadsleden uit de wijken Grunobuurt, Laanhuizen, Badstratenbuurt, Zeeheldenbuurt en Buitenhof in Groningen.  De naam 'Feesten Uit Balans' (FUB) is gekozen als tegenhanger van het Beleidsplan 'Feesten In Balans 2' van de gemeente Groningen wat gaat over geluidsnormen en evenementen.

  Als omwonenden van het Stadpark maken wij ons zorgen over de plannen van de gemeente om van de Drafbaan een permanent  evenemententerrein te maken. Op dit moment ervaart de omgeving al veel geluidsoverlast van diverse muziekevenementen in het park. Verschillende bewoners uit de wijk hebben vorig zomer bij de Wijkraad dit probleem aangekaard.  Bij Meldpunt Overlast zijn veel klachten binnen gekomen.  Helaas worden deze klachten door de gemeente ongegrond verklaard omdat het geluid binnen de door de gemeente vastgestelde regels en toegestane geluidsniveaus blijft.

  Als Actiegroep vinden wij dat deze normen niet reëel zijn en veel te hoog liggen en we vinden dat de beleving van omwonenden, dat de overlast soms extreem is, ook meegewogen zou moeten worden. Wij willen dat de gemeente de Drafbaan niet gaat gebruiken als permanent evenemententerrein voor muziekfeesten met dreunende harde muziek.  Af en toe een evenement of een festival moet kunnen, daar zijn we niet tegen, als de overlast van het geluid maar niet meer gaat worden. Wij willen graag met de gemeente en met de politiek in gesprek over de voorgenomen plannen.

  Op dit moment zijn we vooral bezig met het leggen van contacten met de verschillende politieke partijen om zo de zorg vanuit de omwonenden van het Stadspark kenbaar te maken. Daarnaast zijn we aan het uitzoeken wat de gemeente nu precies voor plannen heeft voor de Drafbaan en of we daar bezwaar tegen kunnen maken.

  Wil je actief meedoen met deze Actiegroep? Graag. We hebben menskracht nodig en alle hulp is van harte welkom!

 • De bewonersvertegenwoordigingen van de Grunobuurt-Noord (Het Wilde Klubje) en Grunobuurt-Zuid (Wijkraad Grunobuurt) hebben besloten om vanaf 1 januari 2014 onder één vlag verder te gaan. Het Wilde Klubje is opgericht in verband met de wijkvernieuwing in Noord en omdat er tot voor kort geen vertegenwoordiging was in Zuid, is daar in 2010 de Wijkraad opgericht.
  Op dit moment werken de twee organisaties al op veel fronten samen. Beide bewonersorganisaties zijn bijvoorbeeld vertegenwoordigd in het Wijkteam en mede dankzij het Wijkteam ontstond er een verdere kennismaking en nauwere samenwerking.

  We willen graag van de Grunobuurt weer één wijk maken met een gezamenlijke vertegenwoordiging van belangen en gezamenlijke activiteiten. Dat doen we ook nu al steeds meer en daarom zijn voor alle activiteiten in Noord én Zuid altijd alle bewoners van de Grunobuurt van harte welkom, ook in 2013!

 • Een VvE heeft als doel de gemeenschappelijke belangen van appartements- en woningeigenaren te behartigen. In de Grunobuurt-Zuid zijn veel van deze Verenigingen van Eigenaren, maar tot op heden werken deze Verenigingen weinig samen en is er (voor zover bekend) geen overleg.
   
  De Wijkraad heeft van verschillende Verenigingen van Eigenaren vernomen dat onderlinge samenwerking en informatie-uitwisseling gewenst is met het oog op het behoud van de leefbaarheid in de Grunobuurt-Zuid. Denk dan bijvoorbeeld aan onderhoud en wet- en regelgeving omtrent kamergewijze verhuur.   
   
  De Wijkraad is daarom ondertussen bezig met een inventarisatie van alle Verenigingen van Eigenaren in de wijk en het verzamelen van hun contactgegevens. De wijkraad vraagt VvE's zich aan te melden voor deze lijst. Dat kan zich op te geven via het contactadres van de Wijkraad.  
   
  De volgende gegevens zijn nodig:
   
  - Naam VvE  (straatnaam en huisnummers) 
  - Naam contactpersoon
  - E-mailadres, postadres en telefoonnummer.
   
  De contactgegevens worden door de Wijkraad alleen gebruikt om relevante informatie te verspreiden. De Wijkraad ziet graag dat de info vervolgens verspreid wordt onder de leden van desbetreffende VvE.

 • De Wijkraad Grunobuurt-Zuid is alweer vanaf 2010 werkzaam in de wijk en we zien  dat er steeds meer bewoners van de wijk naar onze activiteiten komen. Na het succes van het Wijkfeest van 6 juli j.l. willen we als Wijkraad graag leuke activiteiten blijven organiseren. We zetten in op een jaarlijks terugkerend Wijkfeest maar denk bijvoorbeeld ook aan de Kerstborrel.
   
  Daarom deze oproep aan bewoners van de buurt:
   
  Vind je het leuk om te helpen met de organisatie en bij de uitvoering? Meld je dan aan bij de Wijkraad.

 • Op maandag 21 mei vond de eerste openbare wijkraadvergadering van de Wijkraad Grunobuurt-Zuid plaats. Hierbij was aanwezig dhr. Mooij, Stadsdeel-coördinator Zuid van de gemeente Groningen, en er was gelegenheid tot het stellen van vragen. Na het formele gedeelte was er nog de gelegenheid om met buurtgenoten na te praten onder het genot van een hapje en drankje. Hieronder leest u het verslag van de avond.

 • Via een eerdere oproep heeft de wijkraad al het volgende mogen vernemen van wijkbewoners:

  1. Dat er in de van Leeuwenhoekstraat nogal eens hinderlijk word geparkeerd. Daardoor kan er niet gepasseerd worden en er kunnen ook onveilige situaties ontstaan; denk aan brandweer / ambulance  die dan niet ter plekke kunnen komen.
  2. Dat de grote parkeerplaats aan de Muntinglaan (t/o Noorderpoort College) niet echt een veilige plek is om je auto te parkeren. Omdat er geen zicht op is van wijkbewoners wordt er nogal eens ingebroken in een auto.
  3. Overlast en ergernis veroorzaakt door kamergewijze verhuur van woningen in Snellius- en Huygensstraat. Denk aan parkeren van fietsen op trottoir, lawaai, slecht onderhoud tuinen en pand, afval etc.

  U kunt de Wijkraad  blijven tippen over zaken welke u van belang acht via het e-mailadres op de website. De wensen en knelpunten worden vervolgens doorgespeeld naar de verantwoordelijke organisaties zoals de gemeente, de politie of welzijnswerk. De 'kleinere en gewone' gebreken kunt u dagelijks doorgeven aan het meldpunt van de gemeente.

 • De Wijkraad heeft van de gemeente bericht gekregen dat de bezwaren van één bewoner van het Hoornsediep ongegrond zijn verklaard. Het Verkeersbesluit Eenrichtingverkeer Hoornse-diep Wz d.d. 26 augustus 2009 (van Noord naar Zuid) wordt daarom in stand gelaten.

 • Het is u misschien opgevallen dat het gebouw van het Noorderpoort College leeg lijkt te staan. Zoals bekend bij de meeste direct omwonenden zal de komende tijd de school aan de Muntinglaan ingrijpend verbouwd worden.
   
  Door het samenvoegen van de school voor Techniek en de school voor ICT en de komst van verschillende interne afdelingen zullen er meer mensen van de locatie gebruik gaan maken. Het gebouw wordt anders ingedeeld en krijgt een geheel nieuwe uitstraling maar zal in volume niet veel toenemen.

  In de huidige plannen wordt de gymzaal (naast de Aldi en de sportschool) gesloopt en het terrein daar verkocht. De school is hierover nog in gesprek met de gemeente.

  Volgens de planning zullen de meeste verbouwingswerkzaamheden in juni 2013 van start gaan. In mei 2014 moet het gebouw dan opgeleverd waarna men zal beginnen met de inrichting. Na die zomervakantie gaan de lessen dan weer van start.
  De locatiedirecteur van de school heeft toegezegd de wijkraad van de ontwikkelingen op de hoogte te willen blijven houden.
   
  Wordt vervolgd …

 • De Wijkraad heeft in april 2012 een wijkschouw uitgevoerd en er zijn veel zaken genoteerd welke al doorgespeeld zijn naar de afdeling Wijkbeheer van de gemeente. Dit alles op het vlak van verkeer, parkeren, veiligheid, onderhoud van de openbare ruimte etc. Alles wat door wijkbewoners is doorgegeven is meegenomen in de lijst. De komende tijd zal de wijkraad actief contact houden met de gemeente hierover. We houden u op de hoogte!

Grunobuurt.nl maakt gebruik van een paar cookies. Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons privacy- en cookiebeleid.
Meer informatie OK