Op 13 april 1945 kwamen de Canadezen vanaf Eelde-Paterswolde over de Paterswoldseweg de stad binnen. In 2015 was dat 70 jaar geleden. Op zaterdag 14 juni 2015 was er een battlefield tour door de stad Groningen, onder andere door de Grunobuurt.

Op de Paterswoldseweg in de Grunobuurt sneuvelde Fred Butterworth in zijn tank van The Fort Garry Horse. Deze werd getroffen door een Duitse Panzerfaust en boorde zich in een huizenblok Paterswoldseweg 188, dat geheel afbrandde. Op deze locatie is een plaquette aangebracht aan de gevel van het huis en jaarlijks wordt dit herdacht, vaak in aanwezigheid van zijn nog levende broer Stanley Butterworth, die ook diende bij het Fort Gerry Horse Regiment en een poosje later over de Paterwoldseweg in zijn tank Groningen binnenreed.
Aan het Hoornsediep (ter hoogte van huisnummer 73) sneuvelden 4 Canadezen - waarvan de namen onbekend zijn - die door de brandgang aldaar probeerden de Parkrbug te bereiken. Zij werden onder vuur genomen door Duitsers die in huizen in de Rivierenbuurt zaten. Op de Parkbrug zelf sneuvelde de Canadese militair Thomas McCormick. Na 70 jaar is een plaquette voor hem onthuld op de brug ter nagedachtenis.

De foto's over de bevrijding van Groningen vind je op www.saak.nl.

Bevrijding Groningen | Dam Op 3-05-2014 | RTV Noord: YouTube

Grunobuurt.nl maakt gebruik van een paar cookies. Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons privacy- en cookiebeleid.